"Minä olen täällä, mutta ajatukset ja sydän Nepalissa"

Nepalilainen Shobha Adhikari ei voi lähteä itse kotimaahansa auttamaan järistysten uhreja. Hän tekee voitavansa Suomesta käsin.

Kotimaa
Shobha Adhikari
Kati Siponmaa / Yle

Nepalin tuhoisat maanjäristykset ovat koskettaneet kaukana pohjolassakin. Pohjois-Suomessa asuvat nepalilaiset pitävät Kemissä järistysten uhreille muistotilaisuuden, johon toivotetaan kaikki halukkaat tervetulleiksi.

Yksi tapahtuman järjestäjistä on Kemissä asuva Shobha Adhikari. Vuonna 2009 Suomeen sairaanhoitajaopintojen perässä tullut Adhikari työskentelee Länsi-Pohjan keskussairaalassa leikkaussalihoitajana.

Koulutuksestaan huolimatta hän ei voi noin vain lähteä Nepaliin katastrofialueelle auttajaksi, vaikka tahtoa olisikin.

– Yksi sairaanhoitajakaveri on Australiasta lähtenyt Nepaliin auttamaan. Minäkin haluaisin, mutta siinä pitäisi olla joku organisaatio taustalla. Minä olen täällä, mutta ajatukset ja sydän ovat Nepalissa, Shobha sanoo ääni murtuen.

Hänen Nepalissa asuva perheensä on kuitenkin kunnossa ja Adhikari on huojentunut taivasalle joutuneen perheensä vuoksi siitä, että on kesäaika.

– Onneksi on kesä. Mutta sadekausi on tulossa ja se jännittää, että kuinka heille käy siellä.

Yksi sairaanhoitajakaveri on Australiasta lähtenyt Nepaliin auttamaan. Minäkin haluaisin, mutta siinä pitäisi olla joku organisaatio taustalla.

Shobha Adhikari

"Äitini on hengissä, mutta monen äiti on kuollut"

Shobha Adhikari on koittanut Suomesta käsin auttaa paitsi perhettään, myös muita maanjäristysten uhreja.

Hän tapasikin lipaskeräyksen kautta paikallisen SPR:n väkeä ja heidän kanssaan ajatus muistotilaisuuden pitämisestä alkoi muuttua todeksi. Ajatus, joka syntyi äitienpäivän aikaan.

– Äitienpäivän pitäisi olla onnellinen, Shobha aloittaa.

– Minun äitini on hengissä, mutta kun katsoin uutisia niin näin, että niin monen äiti oli kuollut ja siitä tämä ajatus muistotilaisuudesta lähti.

Shobha Adhikari näyttää, miten muodostelma on tarkoitus tehdä torille
Täikön torin esiintymislavalta katsoen on takoitus muodostaa sydän kynttilöitä pitelevistä ihmisistä.Kati Siponmaa / Yle

Kemin Täiköntorilla kahdelta sunnuntaina 17.5. pidettävästä muistotilaisuudesta alkoi levitä tietoa puskaradion kautta.

Shobha iloitsee, että paitsi hänen nepalilaisia kavereitaan on tulossa Torniosta ja Oulusta paikalle, niin myös moni suomalainen on aikonut olla paikalla. Myös seurakunnan ja SPR:n väkeä on tulossa.

Muistohetkeen osallistujien on tarkoitus muodostaa kynttilöiden kera sydämenmallinen muodostelma, jolla lähetetään lämpimiä ajatuksia Nepaliin.

– Tuntuu hyvältä, että niin moni on tulossa tänne. Tuntuu hyvältä, kun huolehditaan. Työkaverit aina kysyvät, että mitä minulle kuuluu, Shobha hymyilee kyynelten läpi.