1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sumutteella ahdistelijaa naamaan – uhkailun kohteeksi joutunut saa avukseen kättä pidempää

Vartijoiden lisäksi myös yksityishenkilö voi saada luvan paprikasumutteen hallussapitoon, mikäli hän on joutunut uhkailun kohteeksi.

ilmiöt
Kypsiä chilejä varressaan
Bhut Jolokia -chiliAsit K. Ghosh

Paprikasumutteen ostajalla pitää olla poliisin myöntämä lupa sumutteen hallussapitoon. Paprika- eli "pippurisumutetta" saa käyttää itsesuojelussa, mikäli henkilöllä on siihen perusteltu syy. Jokainen tilanne arvioidaan erikseen.

Lupia myönnetään yleensä vartijoille ja järjestyksenvalvojille, joilla on riittävä koulutus sumutteen hallussapitoon. Lähes kaikilla tarpeeksi koulutetuilla vartijoilla on voimankäyttövälineinä hallussaan paprikasumute ja pamppu.

Myös yksityishenkilölle voidaan myöntää lupa hankkia sumute.

– Jos on osoittaa rikosilmoituksia siitä, että henkilö on joutunut uhkailujen kohteeksi. Myös yksityishenkilön pitää kuitenkin olla perehtynyt käyttöominaisuuksiin. Perehtyneisyys pitää hankkia itse, sisäministeriön poliisitarkastaja Seppo Sivula valistaa.

Aselaissa porsaan mentävä aukko

Paprikasumutteen kohdalla Suomen ampuma-aselaissa on porsaanreikä. Sumutteita ei luokitella ampuma-aseiksi, vaikka ne onkin listattu ampuma-aselakiin.

Lakien käytännön soveltamisessa on pitänyt käyttää hiukan luovuutta, jotta poliiseilla ja oikeusasteilla olisi tarvittavat keinot suitsia sumutteiden käyttöä.

– Siinä on sellainen pieni mutka, että ampuma-aselain mukaan kaasusumutin vaatii luvan. Kuitenkin jos yleisellä paikalla tavataan sumutin henkilön hallusta, niin korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan siitä ei saa tuomiota ampuma-aserikoksesta. Tuomio tulee järjestyslain perusteella, Sivula kertoo.

Järjestyslaki kieltää toisen henkilön vahingoittamiseen soveltuvien esineiden hallussapidon yleisillä paikoilla. Yleisiä paikkoja eivät ole esimerkiksi kodit ja autot, sillä ne ovat kotirauhan suojan piirissä.

"Siitä tulee melkein ahdistunut olo"

Sumutteen osuessa kasvoille se pakottaa kohdehenkilön sulkemaan silmänsä. Kyseessä on tahdosta riippumaton reaktio, joka johtuu hyvin polttavasta kivusta limakalvoilla. Henkilö periaatteessa menettää toimintakykynsä.

Tilanne helpottaa noin puolessa tunnissa.

Seppo Sivula

– Siitä tulee melkein ahdistunut olo. Reaktio voi olla niin voimakas, ettei siinä tule ainakaan ensikertalaisella sen jälkeen enää huidottua ympärilleen. Olen koulutuksessa itse muutaman kerran ottanut paprikasumutetta silmille. Tilanne helpottaa noin puolessa tunnissa, jos pääsee heti raittiiseen ilmaan ja saa kylmää vettä silmille, Sivula kertoo.

Paprikasumute ei ole ikävistä seurauksista huolimatta vaarallista eikä siitä jää pysyviä vauroita. Sumute valmistetaan luonnonmateriaaleista ja se on hyvin erilainen kuin kyynelkaasu, joka on keinotekoinen ja jopa myrkyllinen valmiste. Paprikasumutteessa kaasun vaikuttavana aineena on chilipaprikoiden sisältämä kapsaisiini.

Lue seuraavaksi