1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luonnon oma ikäkuulotesti: kuuletko vielä hippiäisen liverryksen?

Lintujen korkeat äänet katoavat vanhetessa. Pitkän linjan lintumiehelle tämä saattaa olla kova paikka. Varsinkin hippiäisen liverrys jää taajuutensa vuoksi kuulematta.

Kotimaan uutiset
Hippiäinen.
Santtu Sandell kuvasi hippiäisen kuusen oksalla Kuninkojalla.Santtu Sandell

Lintujen rengastaja, hauholainen Pekka Pouttu on oppinut jo pienestä saakka kuuntelemaan lintujen ääniä niin tarkasti, että pystyy jopa matkimaan niitä. Varpuspöllön, metsäkyyhkyn, kuhankeittäjän, saati harmaapäätikan ja kuikan, ääni syntyy hetkessä.

Lintumiehelle voikin olla kova paikka, kun vanhetessa kuuloalue kapenee (siirryt toiseen palveluun) ja korkeat lintujen äänet vaipuvat muistoihin. Kaikkien kuulo heikkenee ikääntyessä, yli 50-vuotiaana se on jo selvää. Naiset kuulevat miehiä paremmin korkeat äänet.

– Se on aika karu juttu itselle, että on menettänyt juuri metsän kiehtovimmat pikkuäänet. Korvissa pystyy ikään kuin vielä kuulemaan, muttei enää itse oikeasti kuule.

Poutulla on ollut jo muutaman vuoden kateissa hippiäisen (siirryt toiseen palveluun) huikean korkeat äänet.

– Samoin töyhtötiaisen (siirryt toiseen palveluun) ääni on kadoksissa. Monella lajilla olen huomannut, että korkeista äänistä, kuten keltasirkun, jää välistä pois taajuuksia ja äänistä tulee rakeisia. Tavallaan on huvittanut ja tavallaan harmittanut, mutta sen kanssa täytyy oppia elämään.

Kuulematta oppii kuuntelemaan

Lintujen tunnistaminen pelkästään kuuntelemalla on yksi tärkeimmistä taidoista, mihin harrastamisen ammattilaiset pääsevät vuosien kokemuksella. Moni aloittelija hermostuu, kun ei opi, mutta Pouttu rohkaisee olemaan kärsivällinen.

– Ensin pitää oppia tavalliset lajit vahvoiksi. Sitten ei enää tarvitse niin sanotusti kuunnella, vaan ääni tulee korvaan ja erikoisemmat äänet erottaa selvästi. Korvaan tulee se pikku ääni – siis jos sen kuulee, Pekka Pouttu naurahtaa.

Jos metsässä kuulee äänen, jota ei tunne, niin usein se on talitiainen.

Pekka Pouttu

Erehtyminen on silti mahdollista. Jos metsässä kuulee äänen, jota ei tunne, niin se on yleensä talitiainen. Talitiaisella on 30 ääntä.

– Ihan sitä rupeaa nauramaan, että talitiainen kumminkin.

Poutun mielestä tärkeintä on mennä metsään. Hän rohkaisee lapsia tutustumaan kotinsa takametsään ja perustamaan sinne leikkisopen, kuten hänen äitinsä oli tehnyt 80 vuotta sitten.

– Siitä luontosuhde lähtee kehittymään. Metsässä kehittyy suuntavaisto ja näkömuisti. Kuulokin kehittyy. Metsässä oppii kuuntelemaan eli kuulematta mitään oppii kuulemaan.

Lue seuraavaksi