Lakimuutos leikkaa rajusti Turun työväenopiston tuntimääriä

Vapaan sivistystyön rahoitukseen tullut muutos yhdessä Turun kaupungin heikon taloustilanteen kanssa vaikuttavat aikuisopetukseen. Syksyllä 2015 tuntimäärät vähenevät tuhannella, ja vuodenvaihteessa leikkauksia tulee mahdollisesti lisää.

kurssit
Opiskelijalla puhelin pöydällä oppitunnin aikana.
Toni Pitkänen / Yle

Turun suomenkielisen työväenopiston opetukseen on tulossa rajuja leikkauksia. Tuntimäärä vähenee tuhannella tunnilla, noin 18 000 tuntiin vuodessa. Valtionapu on kattanut yli 57 prosenttia kurssien hinnasta.

Vt. rehtori Sanna Orusmaa kertoo, että opetuksen väheneminen johtuu vapaan sivistystyön rahoitukseen tulleesta lakimuutoksesta. Kansalaisopistojen osalta luovutaan yksikköhintaan tehtävästä 15 prosentin korotuksesta opistoissa, jotka sijaitsevat kunnassa, jonka asukastiheys on yli 100. Isojen kaupunkien tuki jaetaan tasaisesti koko maan opistoille. Kaupungit eivät ole erityisasemassa.

– Tätä suuren kaupungin lisää on saanut muun muassa Turku. Nyt lisä poistuu ja se aiheuttaa opetustuntimäärään vähenemisen. Turun kaupunki ei pysty tukemaan opistoa niin paljoa, että opetuksen laajuus pystyttäisiin säilyttämään, selittää Orusmaa.

Kursseja lyhennetty – opettajia vähennetty

Turun työväenopistossa on yritetty ratkaista rahoitusvajetta lyhentämällä kursseja tasaisesti. Joistakin erikoisalojen kursseista on tehty omakustanteisia eli niiden hinta on tuplasti suurempi. Näistä valtionapu puuttuu kokonaan. Näin kurssitarjontaa on pyritty säilyttämään yhtä monimuotoisena kuin aikaisemminkin.

– Se leikkaus tulee joka tapauksessa sieltä ylemmältä taholta eli valtion tasolta koskemaan koko Suomea, mutta toivotaan, että Turun kaupungin kanssa saataisiin jonkinlainen järjestely tehtyä, ettei leikkaus olisi noin ankara Turun työväenopistoa kohtaan.

Opettajien määrää joudutaan myös vähentämään.

– Tuhat tuntia työllistää aika monta opettajaa. Olemme pyrkineet lyhentämään kaikkien kurssien pituutta, mutta joitakin kursseja on jouduttu silti poistamaan kokonaisuudessaan.

Ohjelma julki jo 15. toukokuuta – ilmoittautumiset kesäkuussa

Turun työväenopisto julkaisee opinto-ohjelmansa syksylle ensimmäisen kerran jo keväällä. Oppilaat voivat tutustua ohjelmaan ajoissa 18.5. alkaen. Ilmoittautumismahdollisuus kursseille alkaa jo 15. kesäkuuta netissä sekä toimistossa.

– Vanha tapa on ollut, että elokuussa alkaa kursseille ilmoittautuminen. Nyt toivomme, että mahdollisimman moni ilmoittautuu netissä jo kesän aikana ja elokuuhun pakkautuva ilmoittautumisruuhka loivenee. Meillä on toimistossa nykyään vain kaksi asiakaspalvelussa olevaa työntekijää, kun takavuosina heitä oli viisi, kertoo Orusmaa.

Vuoden kielikurssia ei kuitenkaan lopeteta kesken lukukauden.

Sanna Orusmaa

Kielet jatkavat suosiotaan edelleen, liikunnan, joogan, kädentaitojen ja kuvataiteiden rinnalla.

– Meiltä toivotaan enemmän esimerkiksi joogaa, mutta ongelmana on tilanpuute. Joogaan sopivaa salitilaa on niukalti. Myös luovuutta ja käsillä tekemistä vaativat kurssit kuten kädentaidot ja kuvataide lisäävät suosiotaan jatkuvasti, kertoo Orusmaa.

Opiskelijat voivat aloittaa kurssit rauhallisin mielin, tuntivähennyksistä huolimatta.

– Esimerkiksi vuoden kielikurssia ei kuitenkaan lopeteta kesken lukukauden, vaikka vuoden 2016 säästöistä ei ole vielä tarkkaa lopputulosta tiedossa. Keväälle on jätetty tietty tuntimäärä suunnittelematta, joten tulossa olevat vähennykset otetaan näistä tunneista. Alkaneita kursseja ei lähdetä keskeyttämään säästön vuoksi. kertoo Orusmaa.