Vedenpinnat yhä nousussa: Tarkista, että vene ja laituri ovat omassa rannassa - ja nauti koskien komeista kuohuista

Talven runsaat lumet nostavat sulaessaan vedenpintoja monin paikoin reippaasti yli ajankohdan keskiarvon. Pohjois-Karjalassa Pieliselle on luvassa jopa vuoden 2004 kaltaisia ennätyslukemia, ja vesi on parhaillaan voimakkaassa nousussa myös Pyhäselällä. Pelastuslaitos kehottaakin tarkistamaan rannoilla olevien veneiden kiinnityksen ja seuraamaan vedenpinnan liikehdintää.

luonto
Saramojoen Pitkäkoski tulvii pelloille asti.
Maija Savolainen

Saramojoki Nurmeksen suunnalla Pohjois-Karjalassa kuohuu ja ryöppyää matkallaan Pieliseen, jossa sielläkin on vedenpinta vinhassa nousussa.

Viinijärvi on kohonnut ajakohdan keskiarvoa korkeammalle, ja Arvinsalmen mittauspiste Pyhäselällä kertoo, että myös Saimalla mennään reippaasti yli keväisten keskivertolukujen.

Runsasluminen talvi ja vaikka pienempikin lämpöjakso sen päätteeksi synnyttävät äkkiä tulvailmiön. Vesisade tietysti lisää tulvintaa entisestään.

Hydrologi Juho Jakkila

– Pohjois-Karjalan talvi oli tällä kertaa tavallista lumisempi, ja huhtikuun lämmin jakso sulatti lunta nopeasti. Viime päivien vesisateet vielä korostavat tilannetta. Tästä aiheutuvat tämän hetkiset korkeat vedenpinnat, kertoo Suomen Ympäristökeskuksen hydrologi Juho Jakkila.

– Erityisesti Pohjois-Karjalan itä- ja pohjoisosien vesistöille voi luvata tulvapaikkoja, Jakkila tarkentaa.

Pielisen vedenpinnan ennustetaan nousevan nykyisestä tasostaan toukokuun loppuun mennessä vielä jopa 80 cm. Saimaan pohjoisen osan suurilla selkävesillä lopulliset lukemat saadaan vasta heinäkuun puolella, kun pienempien vesistöjen pinnat ensin asettuvat.

– Me olemme seuranneet tämän Saramojoen kevätkuohuja usean vuosikymmenen ajan, eikä tässä nyt ainakaan vielä aivan ennätyspärskeissä olla. Tavallista kevättä enemmän vettä silti on. Pitkäkosken kohdalla on kerrassaan komeaa kuohua katseltavana, kertoo joen elämöintiä valokuvannut Maija Savolainen Nurmeksesta.