Juomaveden loppu

Miten suomalaisen marketin vihannestiski liittyy juomaveden puutteeseen maapallon toisella puolella? Toimittaja Sam Kingsley selvitti asiaa Perussa. Yle TV2 to 28.5.2015

Silminnäkijä (tv)
Villa de Lourdesin pääkaupungissa Limassa lapset joutuvat elämään ilman juoksevaa vettä.

Miltä tuntuisi elää ilman juoksevaa vettä? Perun pääkaupungissa Limassa 1,5 miljoonaa lasta ja aikuista joutuu joka päivä kamppailemaan saadakseen juomavettä. Päivän vesiannoksesta voi joutua maksamaan jopa viikon palkan. Lima on yksi maailman kuivimmista kaupungeista.

Myös meillä suomalaisilla on osuutemme perulaisten vesipulaan. Lähimarketin avokadot, parsat ja granaattiomenat ovat osasyy veden loppumiseen. Vähä vesi kuluu herkkujemme kasvatukseen.

Toimittaja Sam Kingsley matkusti parsan ja avokadon alkulähteille. Suurten kansainvälisten maatalousjättien omistamat tilat viljelevät länsimaihin vietäviä elintarvikkeita. Samalla maa kuitenkin kuivuu.

Paikalliset maanviljelijät syyttävät suuria maatalousjättejä maan kuivattamisesta.
Paikalliset maanviljelijät syyttävät suuria maatalousjättejä maan kuivattamisesta. Tässä oli aiemmin viljava maa.Sam Kingsley/ Henry Richards.

- Tilanne ei ole enää kriittinen, se on erittäin kriittinen, arvioi paikallisen vesineuvoston johtaja Rolando Lecca.

Ongelmaa ei ole helppo ratkaista. Maatalousvienti tuo työpaikkoja köyhään maahan, erityisesti naisille.

Kriitikot kysyvät kuitenkin, onko vettä runsaasti vaativien elintarvikkeiden kasvatus järkevin vaihtoehto kuivalla alueella. Investointien taustalla on Maailmanpankin ja muiden kansainvälisten rahoittajien näkemys siitä, miten Perua nostetaan köyhyydestä. Tästä hyötyy suurteollisuus, mutta paikalliset maanviljelijät ja pääkaupungin Liman asukkaat kärsivät.

Vesikriisi on tulevaisuudessa yhteiskuntien ykkösuhka, linjaa puolestaan Maailman talousfoorumi. Limassa se on jo arkea.

Ympäristöaktivistien mukaan Limassa on jäljellä makeaa vettä noin kahdeksan vuoden tarpeiksi. Pääkaupungista on hyvää vauhtia tulossa esimerkki siitä, miten vesipula voi jopa tuhota valtion, varoittavat puolestaan Yhdysvaltain hallituksen asiantuntijat.

Vilma Ramos Eslavan isä on yksi kanavaan hukkuneista.
Vuorilta autiomaahan on tehty suurkanava. Se on paitsi kuivattanut maata toisaalla, myös aiheuttanut lukuisia hukkumisia. Vilma Ramos Eslavan isä on yksi kanavaan hukkuneista. Sam Kingsley/ Henry Richards

Matka Perun pääkaupunkiin Limaan on myös matka tulevaisuuteen. Kansainvälisen ilmastopaneelin mukaan ilmastonmuutos johtaa jo muutamassa Vuodessa siihen, että noin 1,5 miljardia ihmistä kärsii vesipulasta.

Matka tulevaisuuteen näyttää myös, kuka selviää: rikkaat pärjäävät, koska heillä on varaa ostaa hupenevaa vettä.

Entä me suomalaiset? Pitäisikö suurten kauppaketjujen lakata ostamasta perulaisia vihanneksia ja hedelmiä? Helpottaisiko vai vaikeuttaisiko se perulaisten arkea? Yksinkertaisia vastauksia ei ole.