"Tuomarilinja oli shokki" – suurin osa mestaruuksista jäi jakamatta eläintentäytön EM-kilvassa

Eläintentäytön EM-kilpailut Oulussa herättivät hämmennystä kilpailijoiden joukossa. Kahdeksasta EM-tittelistä peräti viisi jäi jakamatta.

Kotimaa
Sami Karppinen ja täytetty ilves.
Sami Karppisen ilves sijoittui sarjassaan toiseksi.Petri Vironen / Yle

Suomen harvoihin täysammattilaisiin lukeutuva mikkeliläinen Sami Karppinen kuvaa kilpailjoiden tunnelmia yllättyneiksi ja pettyneiksi. DM-titteli vaaditaan vähintään 90 arvostelupistettä. Viidessä sarjassa mikään työ ei yltänyt vaaidttavaan pistemäärään.

– Oli aivan huippukova tuomariarvostelu. Siellä oli kuitenkin kavereita, jotka ovat voittaneet mestaruuksia sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Nyt sellaisia kavereita jäi alle 70 pisteeseen, Karppinen kertoo.

Oulun kilpaan osallistui lähes 170 työtä. Mestaruuksista kilpailtiin ainoastaan masters-luokassa. Vaadittuun pistemäärään ylsivät vain nisäkäs-, kalat- ja linturyhmien voittajatyöt.

– Kyllä tuntui, että se oli shokki kaikille kilpailijoille, Sami Karppinen kuvailee.

 

"Loppuu ainakin pullistelu"

Vuosina 2012 ja 2014 SM-tittelillä palkittu Sami Karppinen löytää tiukasta tuomarilinjasta jotain myönteistäkin.

– On se toisaalta hyväkin, että jokaisen pitää nyt mennä peilin eteen ja miettiä, miten teemme jatkossa töitä paremmin. Loppuu ainakin pullistelu.

Sami Karppinen osallistui kilpailuun kahdella työllä, ilveksellä ja koppelolla. Ilves sijoittui keskikokoisten nisäkkäiden sarjassa toiseksi ja koppelo keskisuurissa linnuissa kolmanneksi. Mikkeliläisen täyttämä koppelo sai kilpailun parhaan kanalinnun palkinnon.

– Ilves taisi saada 75 pistettä ja koppelo 83. Sijoituksiin pitää kyllä olla tyytyväinen. Seuraaviin kisoihin kahden vuoden päästä lähden ehdottomasti mukaan ja hieman eri strategialla, Karppinen linjaa.

Harvinaisen tiukka

Kilpailutoimikunnan jäsen, Helsingin luonnontieteellisen museon ylikonservaattori Ari Puolakoski myöntää, että tuomarilinjan tiukkuus oli yllätys, ja nousi puheenaiheeksi kilpailijoiden keskuudessa.

– Aina on tietysti niin, että kansainvälisessä tapahtumassa linja on kovempi, mutta nyt maailmanmestaruuden aiemmin saavuttanut kilpailija ei yltänyt edes kolmannen luokan ruusukkeeseen eli 70 pisteeseen, Ari Puolakoski kertoo.

Ari Puolakoski ei vielä perjantaina ollut ehtinyt tarkemmin tutustua tuomariraportteihin, ja arvioi kilpailun tasoa varovaisin sanakääntein.

– Pitää muistaa, että tuomarit tutkivat töitä suurennuslasin kanssa ja näkevät asioita, joita muut eivät näe. Sellainen maku kuitenkin jäi, että linja oli harvnaisen tiukka.

Avoimiin EM-kilpailuihin osallistui 66 kilpailijaa 16 eri maassa. Kilpailutöitä oli kaikkiaan 166.

– Näitä kisoja saadaan Suomeen harvoin, joten hieman kurja juttu oli se, että suomalaisia kilpailijoita oli vain 16, Ari Puolakoski harmittelee.

Mestaruudet Liettuaan, Ruotsiin ja Saksaan

Oulussa jaettiin kolme EM-titteliä. Mestaruudet menivät Liettuaan, Saksaan ja Ruotsiin.

Nisäkkäiden sarjaan tittelin voitti liettualainen Kestubis Bybarkas Siperian metsäkauriilla. Saksalainen Jürgen Fiebig linnullaan venezuelankypärähokko (lat. pauxi pauxi).

Bo Wessman ylitti mestaruuteen vaadittavaan pisterajan yli kala-sarjassa kuhalla, jolla oli elävänä painoa lähes 10 kiloa.