1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bluesministeri B.B. Kingin kuolemasta: "Yksi aikakausi on päättynyt peruuttamattomasti"

Radio Suomen Bluesministeri-ohjelman tuottaja Esa Kuloniemen mukaan B.B. King oli lämmin persoona ja yleismaailmallinen hyvyyden lähettiläs, joka raivasi tiensä köyhistä oloista maailmanlaajuisesti rakastetuksi artistiksi.

kulttuuri
King esiintyy Pariisissa joulukuussa 1989.
King esiintyy Pariisissa joulukuussa 1989.Bertrand Guay / Lehtikuva

Bluesministeri-radio-ohjelman tuottaja Esa Kuloniemi kommentoi tänään Radio Suomen Ajantasassa B.B. Kingin kuolemaa. Kuloniemelle B.B. King on erityisen tuttu, sillä hän suomentanut muusikosta kertovan elämäkerran ja tapasi Kingin myös useita kertoja.

– Minulle jäi hänestä sellainen kuva, että on hän on hyvin sydämen sivistyksellinen hahmo ja lämmin persoona. Se [lämpimyys] ei vaikuttanut opetellulta, vaan hän oli vaistomaisesti kotonaan eri tilanteissa.

Esimerkkinä tällaisesta Kuloniemi muistaa Porin raatihuoneella järjestetyn tilaisuuden vuonna 1995, jossa B.B. Kingille myönnettiin Porin kunniakansalaisuus ja kaupungin avaimet.

– Hän oli tuolloin hyvin luonteva, eikä hänen tarvinnut esittää mitään. Kingissä oli suurmiehen vaatimattomuutta ja hän oli kuninkaallinen luonnostaan.

Maailmanlaajuinen ilmiö

Vaatimattomista oloista lähtöisin ollut King oli Kuloniemen mukaan tuntenut vetoa musiikkiin jo varhaisella iällä. Kirkko oli toiminut Kingille tärkeänä musiikin oppimisen ja itseilmaisun lähteenä. Kuloniemi kertoo, että muusikon läpimurto alkoi Memphisistä, josta käsin hän vakiinnutti ensin asemansa mustan yleisön keskuudessa 50-luvulla.

– Varsinainen menestys tuli 60-luvulla, kun hän sai tunnustusta myös valkoisen rock-yleisön keskuudessa. Artistit kuten Eric Clapton ja muut alkoivat puhua, että King on heidän suurimpia suosikkejaan. Lopulta B.B. Kingistä tuli maailmanlaajuinen, kaikki rotu- ja tyylirajat ylittävä artisti.

Kuloniemen mukaan King ei ollutkaan vain bluesartisti, vaan myös paljon muuta.

– Hän oli merkittävä Yhdysvaltojen kulttuurin suurlähettiläs ja myös tämmöinen yleismaailmallinen hyvyyden suurlähettiläs. Nyt yksi aikakausi on päättynyt peruuttamattomasti. Vastaavaa kruununperillistä ei ole, Kuloniemi toteaa.

Lue seuraavaksi