REKO-lähiruokapiirit ovat kasvaneet räjähdysmäisesti – seuraavasta askeleesta oppia ulkomailta

Pohjanmaalta ponnistanut REKO-lähiruokapiiri kiinnostaa myös maailmalla. Sunnuntaina siihen saapuu tutustumaan eurooppalaisia vieraita. Samalla he esittelevät uudenlaista kumppanuusmaataloutta, jossa kuluttajat muun muassa ostavat satoa jo ennakkoon.

Kotimaa
Porkkanoita, punajuuria ja sipuleita.
Petra Ristola / Yle

Suomeen saapuu sunnuntaina saksalaisia, ranskalaisia ja belgialaisia kumppanuusmaatalouden tuottajia ja kehittäjiä. He matkustavat muun muassa Pietarsaareen, jossa idea REKO-lähiruokapiireistä sai alkunsa vuonna 2013.

REKO-piireissä tuottajat ilmoittavat tarjonnastaan suljetussa Facebook-ryhmässä, johon asiakkaat jättävät tilauksensa. He tapaavat esimerkiksi isolla parkkipaikalla sovittuna päivänä. Yksi myyntitapahtuma kerää satoja asiakkaita.

Idean takana oleva Thomas Snellman kertoo, että ringit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti Suomessa.

– Niissä on yli 35 000 jäsentä eri puolella Suomea, ja uusia jäseniä tulee nyt satoja päivässä.

Tiiviimpää yhteistyötä tuottajan ja kuluttajan välille

Luomuliiton järjestämällä kumppanuusmaataloustapaamisella esitellään erilaisia malleja, joilla kuluttajat ja tuottajat saadaan kohtaamaan uudella tavalla. Liiton mukaan Suomessa kumppanuusmaatalous on uusi termi.

– Varsinaisissa kumppanuusmaatalous-malleissa kuluttajat osallistuvat tuotannon kehittämiseen sekä ostavat satoa jo ennakkoon tai ovat mukana mahdollistamassa investointeja maatilalla, liitto kertoo tiedotteessaan.

Suomeen saapuu vieraita esimerkiksi ranskalaisesta Alter Conso -ruokaosuuskunnasta. Siinä kuluttajat ja tuottajat sitoutuvat muun muassa tiettyyn työnjakoon ja aikataulutettuun toimintamalliin. Kuluttajat maksavat sadosta jo ennen varsinaista satokautta.