Kirkkohäiden light-versio on kevyempi tie avioliiton satamaan

Suomalaiset menevät nykyään naimisiin joko maistraatissa tai kirkossa. Suhde on 50/50. Evankelisluterilaisten seurakuntien eri puolilla Suomea järtjestämät erityiset häätapahtumat ovat suosittuja. Kaikki kun eivät halua suuria ja kalliita hääseremonioita. Hämeenlinnassa 11 paria sanoi perjantaina toisilleen tahdon.

häät (perhejuhlat)
Hääpari astuu juuri ulos kirkosta
Virve ja Sami valitsivat Hämeenlinnan-Vanajan seurakunnan Vanajan kirkon häätapahtuman omaksi hääpäiväkseen.Ville Välimäki / Yle

Vuosituhannen vaihteessa alkanut erikoisten hääpäivien trendi saa tänään jatkoa, kun 150515 kirjataan usean hääparin virallisiin papereihin avioliittoon astumisen merkiksi.

Vaikka hääpäivä on tulevaisuudessa helppo muistaa, eivät Hämeenlinna- Vanajan seurakunnan järjestämään tapahtumaan osallistuvat 11 hääparia eivät olleet pelkän päivämäärän perässä.

He olivat pitkään miettineet avioliittoa, mutta eivät olleet saaneet järjestettyä sopivaa aikaa

Kirsi Kniivilä

– Tilaisuuteen saapuvia pareja yhdisti ajatus siitä, että suuret kirkkohäät eivät ole heitä varten. Ei välttämättä haluta käyttää paljoa rahaa häihin tai on ollut vaikea löytää aikaa tai ei vaan muuten haluta järjestää suuria juhlia. Päivän tilaisuus oli tällainen "kevyt" versio avioliittoon vihkimisestä, kertoo Hämeenlinna-Vanaja seurakunnan pastori Kirsi Kniivilä.

Kirsi Kniivilä vihki toukokuun 15. päivän aikana kaksi pariskuntaa, joista toinen on ollut yhdessä jo kaksikymmentä vuotta.

– He olivat pitkään miettineet avioliittoa, mutta eivät olleet saaneet järjestettyä sopivaa aikaa. Tänään he saavat toisensa pienellä vaivalla.

Kaunis, mutkaton, mutta arvokas tilaisuus

Vuoden 2014 tilastojen mukaan aviopareista puolet vihittiin kirkossa ja noin puolet maistraatissa.

Kirsi Kniivilä istuu kukkien seassa
Pastori Kirsi Kniivilä vihki perjantaina kaksi paria yhdestätoista avioliiton satamaan menevästä Hämeenlinna- Vanaja seurakunnan häätapahtumassaTiina Kokko / Yle

Varsinkin maistraatissa järjestetyt häät ovat kasvattaneet suosiotaan helppoutensa vuoksi.

Seurakuntien järjestämät suuret häätapahtumat ovat puolestaan monille hyvä vaihtoehto saada pienet, intiimit häät kirkossa maistraatin sijaan.

– Kyllä näille on aivan selvästi tilausta. Häätilaisuus itsessään on kaunis, mutkaton, mutta arvokas. Toinen pariskunta oli ajatellut mennä naimisiin maistraatissa, mutta kun tällainen tilaisuus tarjottiin, niin he halusivat tarttua siihen, kertoi Kirsi Kniivilä.

Minihäitään sai personoidakin

Yli viisi tuntia kestävä häätilaisuus Vanajan kirkossa sisälsi 11 vihkimistä, viisi pappia ja useita kuppeja kahvia. Jotta tilaisuudet eivät menisi liukuhihnatyöksi, olivat parit saaneet personoida tilaisuuksiaan.

– Nämä pakolliset vihkikaavaan kuuluvat kysymykset ja kohdat ovat toki mukana, mutta olemme pudottaneet kaavasta joitain kohtia kokonaan pois. Parit itse ovat saaneet vaikuttaa kirkossa soitettavaan musiikkiin. Järjestimme keväällä vihkimusiikki-illan, sieltä monet parit ovat poimineet omannäköisiä teoksia päivän tilaisuuksiinsa, pastori Kniivilä iloitsi.