Kirkkoshoppailu aiheuttaa päänvaivaa: "Pariskunta saattaa varata kolmekin kirkkoa"

Osa hääpareista varaa useita kirkkoja etukäteen ja unohtaa perua käyttämättä jäävät vihkimisajat. Pahimmassa tilanteessa kirkko on koristeltu ja henkilökunta odottaa pariskuntaa alttarille turhaan.

Kotimaa
Ristinkirkko Lahdessa.
Yle

Kirkkoshoppailu aiheuttaa päänvaivaa seurakunnille. Osa hääpareista varaa useita kirkkoja etukäteen ja unohtaa perua käyttämättä jäävät vihkimisajat.

Kirkkohallituksesta kerrotaan, että ongelma on yleinen esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Pahimmassa tilanteessa kirkko on koristeltu ja kanttori ja suntio odottavat pariskuntaa turhaan.

– Ei ole harvinaista, että pariskunta varaa kolmekin kirkkoa. Valitettevasti on hyvin yleistä, että sitten unohdetaan perua ne kaksi muuta, sanoo jumalanpalveluksen asiantuntija Terhi Paananen Kirkkohallituksesta.

Valitettevasti on hyvin yleistä, että sitten unohdetaan perua ne kaksi muuta.

Terhi Paananen

Myös Hollolan seurakunnan kirkkoherra Antti Lahtinen myöntää törmänneensä ongelmaan. Lahtisen mukaan tapaukset ovat harmillisia, koska silloin pariskunta vie muilta mahdollisuuden sopivan vihkimisajan löytämiseen.

Kirkkohäiden suosio laskussa

Suurten kirkkohäiden suosio on laskussa. Kirkollisten vihkimisten määrä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä on laskenut koko 2010-luvun. Viime vuonna kirkkohäiden määrä laski viidellä prosentilla edellisvuodesta. Vuonna 2010 Suomessa vihittiin kirkollisesti yli 16 500 paria, kun vuonna 2014 luku oli vajaat 12 000.

Myös Hollolassa ilmiö on huomattu. Takavuosina Hollolan keskiaikainen kivikirkko oli niin suosittu, että ulkopaikkakuntalaisia vihittiin jopa iltaisin. Keskiaikaisessa kirkossa seurakunnan omat jäsenet vihitään maksutta, mutta ulkopuolisilta peritään maksu. Kysynnän vähentyessä ilta-ajoista on kuitenkin luovuttu.

– Takavuosina vihimme pareja jopa kello 19, mutta ne ajat tuntuvat olevan ohi, sanoo Lahtinen.

Tapahtuman avulla haluamme muistuttaa, että kirkonkin piirissä naimisiin pääsee helposti ja lyhyellä varoitusajalla.

Miika Hämäläinen

Yleensä kirkollisten seremonioiden järjestäminen seurakunnan tiloissa on ilmaista. Osa vihityistä kappeleista ei kuitenkaan kuulu millekään seurakunnalle, joten niiden käytöstä vihkipareilta peritään vuokraa. Näin on esimerkiksi Helsingin Seurasaaren ja Turun Linnan kirkkojen kohdalla.

Vaihtoehtona matalan kynnyksen vihkiminen

Lahdessa kirkkohäiden suosion laskuun on havahduttu.

– Aiemmin suuret häät olivat trendi, mutta nyt niiden suosio on laskussa, sanoo Antti Lahtinen Hollolan seurakunnasta.

Lahden seurakuntayhtymässä halutaankin muistuttaa, että avioitua voi myös pienimuotoisesti. Huomenna Vesijärven rannan pianopaviljongissa järjestetään matalan kynnyksen tapahtuma, jossa ajan vihkimiseen on varannut toista kymmentä paria.

– Tapahtuman avulla haluamme muistuttaa, että kirkonkin piirissä naimisiin pääsee helposti ja lyhyellä varoitusajalla, muistuttaa Keski-Lahden seurakunnan vt. kirkkoherra Miika Hämäläinen.