1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Mehiläinen elää alkukesän itsekkäästi ja kerää hunajaa vasta juhannuksen jälkeen

Mehiläispesillä eletään mielenkiintoista aikaa. Puhdistautumislento on parhaillaan käynnissä Kainuun korkeudella. Sadon onnistuminen alkaa hahmottua juhannuksen jälkeen.

luonto
Mehiläisenhoidon opiskelijoita pesällä.
Sini Salmirinne / Yle

Mehiläishoitajat seuraavat parhaillaan silmä tarkkana pitkän aikavälin sääennusteita.

– Juuri tällä hetkellä ei näytä hyvältä. Useiden kansainvälisten ennusteiden mukaan Suomen kesästä on tulossa viileä. Se ei lupaa hyvää, sanoo Kainuun mehiläishoitajien puheenjohtaja Osmo Latvakangas.

Pahin vaihtoehto on, että kesästä tulee viileä, sateinen ja tuulinen. Kovan tuulen aikana mehiläiset jäävät matkalle, eivätkä pääse takaisin pesälle.

Hunajaa pesässä vasta kesäkuun lopulla

Kainuun korkeudella mehiläiset odottavat parhaillaan lämpimiä päiviä ja mahdollisuutta pyrähtää puhdistautumislennolle. Tähän mennessä sopivia päiviä on ollut vasta muutama.

– Puhdistautumislennolla mehiläiset tyhjentävät talven aikana täyttyneen suolensa ja lannoittaa samalla pihan lähitienoot, Latvakangas kertoo.

Kevään tärkein kukkija on mehiläiselle paju. Sen jälkeen ovat vuorossa metsäkurjenpolvi, voikukka, pihakukat ja pihlaja. Niistä mehiläiset saavat mettä ja hunajaa.

– Alkukauden hunaja menee mehiläisten ravinnoksi. Vasta juhannuksen jälkeen tulee hunajaa, joka jää pesään.

Vadelmasta hunajaan hyvää makua

Kainuun hunajan ainekset mehiläiset keräävät horsmasta ja vadelmasta. Lopputuloksena on Latvakankaan mielestä maan paras hunaja, joka saa makunsa vadelmasta ja juoksevuutensa horsmasta. Nimenomaan juoksevuus erottaa Kainuun hunajan tuontihunajasta.

Puhdistautumislennolla mehiläiset tyhjentävät talven aikana täyttyneen suolensa ja lannoittaa samalla pihan lähitienoot.

Osmo Latvakangas

Viime kesän hunajasadon määrä vaihteli paljon eri puolilla Suomea. Kainuussa sato oli erinomainen. Viime kesän varastot riittävät jouluun saakka, vaikka tänä kesänä ei saataisi varastoon mitään.

– Kesän lopulla nähdään, sekoitetaanko uusi ja vanha sato keskenään vai myydäänkö molempia erikseen, Latvakangas aprikoi.

Kainuussa on runsas sata mehiläisenhoitajaa. Viime vuonna uusia yrittäjiä tuli kolmisenkymmentä, tänä vuonna vajaa kymmenen.

– Tulevaisuus on turvattu, koska viime vuosina mukaan on tullut runsaasti nuoria.

Lue seuraavaksi