Nuohoojan valitseminen omaan torppaan voi tulla mahdolliseksi kaikille Etelä-Karjalassa

Osassa Etelä-Karjalan kunnista on ollut käytössä piirinuohousjärjestelmä, jossa pelastuslaitos on valinnut kunnassa toimivan nuohoojan. Järjestelmä on menossa romukoppaan.

nuohous
Kainuulainen nuohooja Paavo Oikarinen työnsä äärellä katolla.
Jarkko Remahl / Yle

Kaikille eteläkarjalaisille omakotitalojen ja mökkien omistajille voi tulla mahdollisuus valita tulisijojen ja hormien nuohooja itse.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos harkitsee piirinuohousjärjestelmästä luopumista Lemillä, Luumäellä, Parikkalassa, Rautjärvellä ja Taipalsaarella. Piirinuohoojajärjestelmässä pelastuslaitos on valinnut kunnassa työskentelevät nuohoojat.

Muissa Etelä-Karjalan kunnissa rakennusten omistajat ovat saaneet sopia nuohouksesta suoraan nuohousyrityksen kanssa.

Asia on esillä Etelä-Karjalan pelastuslautakunnassa torstaina. Esityslistalla (siirryt toiseen palveluun) mainitaan, että pääsääntöisesti juuri piirinuohousjärjestelmästä, jossa rakennuksen omistaja ei itse saa valita nuohoojaa, on tullut pelastuslaitokselle palautetta.

Tulipalojen määrä ei ole lisääntynyt, vaikka nuohoojat vaihtelevat

Lappeenrannassa, Imatralla, Ruokolahdella ja Savitaipaleella talojen omistajat ovat voineet itse valita nuohoojat vuodesta 2012 alkaen. Tätä niin sanottua sopimusperusteista nuohousta toteutetaan ensi vuoden alkuun asti.

Pelastuslaitoksen onnettomuustilastojen mukaan tulisijoista tai hormeista alkaneiden tulipalojen määrä ei ole kasvanut alueilla, joissa on käytössä eri nuohouspalveluja.

Sisäministeriö selvittää parhaillaan nuohousta koskevan lainsäädännön muutostarpeita. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (siirryt toiseen palveluun) on ministeriölle osoittamassaan lausunnossaan todennut piirinuohousjärjestelmän ongelmalliseksi. Viraston mukaan piirinuohousjärjestelmä estää asiakkaiden valinnanvapautta ja uusien yrittäjien mahdollisuuksia tulla alalle.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lausuntoon viitaten Etelä-Karjalan pelastuslaitos katsoo, että sopimusperusteinen nuohousjärjestelmä on tarkoituksenmukainen koko maakunnan alueella.

Torstaina kokoontuvalle pelastuslautakunnalle esitetään, että lautakunta kysyy nuohouspalvelujen järjestämisvaihtoehdoista vielä mielipiteet maakunnan kunnilta sekä piirinuohoojilta ennen kuin se päättää mahdollisista muutoksista.