Hyppää sisältöön

"Parikymmentä vuotta sitten pidettiin yksi breikki" – Popeda etenee päivän kerrallaan

Pate Mustajärvi lähestyy jo kuuttakymmentä ikävuotta, mutta jaksaa rokata edelleen ihan niin kuin ennenkin. Pääsiäisenä alkoi Popedan kanssa keikkaputki, joka jatkuu ainakin syksyyn saakka. Kuten uran alkuaikoina, etenee bändi päivän kerrallaan.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Suomirockia jo lähes neljäkymmentä vuotta soittaneen Popedan suosio ei näytä hiipuvan. 70-luvun lopulla perustettu bändi jaksaa tehdä vielä musiikkia ja mikä sen tehdessä, kun keikoilla riittää väkeä.

–  Aluksi vaan rundattiin ympäri Suomea. Ei mulla ole ollut koskaan mitään vaihtoehtoa, Pate Mustajärvi toteaa keikkailusta.

Bändi on jaksanut tehdä töitä ahkerasti. Rock-tähden elämää ja siihen kuuluvia legendoja artisti ei allekirjoita, ainakaan nykypäivänä.

Ennen riitti, että yskäisi ja karjaisi kerran ja sitten mentiin lavalle. Nykyään täytyy vähän jollotella ja verrytellä vähän sitä kurkkua, että jaksaa

Pate Mustajärvi

– Se on juuri niin rankkaa kuin sen vaan itselleen tekee. 80-luvulla oli vähän toista, nyt mennään näin. Kyllä sitä on vähän oppinut rahkeensa tuntemaan, Mustajärvi naurahtaa.

Aivan samalla lailla keikalle valmistautuminen ei enää suju kuin uran alkuaikoina. Nykypäivänä Mustajärven täytyy huoltaa esimerkiksi ääntään.

–  Ennen riitti, että yskäisi ja karjaisi kerran ja sitten mentiin lavalle. Nykyään täytyy vähän jollotella ja verrytellä vähän kurkkua, että jaksaa, Mustajärvi kertoo.

Myös terveellisemmät elämäntavat ruokailujen ja liikkumisen suunnalta ovat tulleet elämään. Palautuminen keikasta kestää kauemmin kuin uran alussa. Tärkeää Mustajärven mukaan on kuunnella omaa kehoaan.

– Liikkukee ja syökee oikein, Mustajärvi naurahtaa.

Sama ydinporukka säilynyt

Vaikka vaihtuvuus bändin riveissä on ollut kova, ovat Pate Mustajärven lisäksi 80-luvun alusta lähtien bändissä säilyneet Costello Hautamäki ja Jyrki Melartin. Juuri ydinkolmikon pysyminen on ollut laulajalle tärkeää.

– Kyllä ne niin kauan tässä on ollut, että ovat ihan alkuperäisjäseniä. Eihän bändi ollut kuin muutaman vuoden ikäinen, kun nämä herrat tuli kuvioihin. Me ollaan Popeda ja muut on meillä töissä, Mustajärvi toteaa.

Bändin toimintaan suhtaudutaan Mustajärven mukaan vakavamielisesti ja elämäntyönä. Artisti kiittääkin bändin jäseniä ja taustavoimia, kuten tekniikkaa.

–  Kyllä ne kuuluu kalustoon ihan samalla lailla kuin me.

Valtion Suomi-palkinto

Vuonna 2014 Popedalle myönnettiin valtion Suomi-palkinto. Palkintoperusteissaan asiantuntijaraati sanoo, että "rock-yhtye Popeda on "manserockin" ikoni, joka on jyskyttänyt omaa tietään yksinkertaisen ja tarttuvan "äijärokin" airueena pian jo 40 vuotta".

Uran tähtihetki on aina seuraava viikonloppu ja seuraava keikka. Seuraava huippuhetki on huomenna Seinäjoella

Pate Mustajärvi

– Äärimmäisen hieno palkinto, mikä liikutti ilman muuta. Ei sitä mitenkään ylenkatsottu, otettiin se vastaan suurella kunnioituksella, Pate Mustajärvi kertoo.

Vaikka voisi kuvitella, että kyseinen hetki olisi ollut Mustajärvelle uran tähtihetki, on se aina artistille vasta edessä.

– Uran tähtihetki on aina seuraava viikonloppu ja seuraava keikka. Seuraava huippuhetki on huomenna Seinäjoella, Mustajärvi toteaa.

Kesästä on tulossa bändille totuttuun tapaan kiireinen. Keikkailun vastapainoksi artisti aikoo kesällä ajella moottoripyörällään ja viettää mökkielämää. Vaikka bändi nauttiikin vapaa-ajasta, ei kesää ilman keikkailua voisi kuvitella.

– Parikymmentä vuotta sitten pidettiin yksi breikki, että yhtenä kesänä ei tehty yhtään keikkaa ja se oli tylsää, Mustajärvi naurahtaa.

.
.