1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paavalin seurakunta vajosi haamurajan alapuolelle – alle puolet kuuluu enää kirkkoon

Kirkosta eroaminen on ollut vauhdilla kasvava trendi jo usean vuoden ajan, varsinkin Helsingissä. Paavalin seurakunnan alueella, Vallilassa ja Pasilassa, eroaminen on ollut niin aktiivista, että enää alle puolet alueen asukkaista on evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä.

Kuva: Yle

Helsingissä ja myös Suomessa on ensimmäistä kertaa syntynyt tilanne, jossa alle puolet jonkin asuinalueen asukkaista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Paavalin seurakunnan alueella asuu noin 29 000 ihmistä, joista 48,3 prosenttia on ev.-lut. kirkon jäseniä.

Enää ei eletä siinä maailmassa, että ihmiset tulevat kirkkoon, vaan kirkon pitää tulla ihmisten luokse.

Jorma Parviainen

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Jorma Parviaisen mukaan jäsenkatoa voi selittää yhteiskunnallisen kehittymisen kautta. Hänen mukaansa Paavalin seurakunnan alue kasvaa kovaa tahtia ja muuttovirrat ovat suuret sekä ulos että sisään. Alueen väestöstä 40 prosenttia on yksineläviä 20–40-vuotiaita.

– Tämä on juuri se porukka, joka herkimmin jättää kirkon, Parviainen harmittelee.

Parviaisen mukaan ihmiset ovat nykypäivänä enemmän yksilöitä, jotka haluavat päättää kaikesta itse.

– Nykyihminen ei halua sitoutua laitoksiin tai organisaatioihin. Yhteisön voimaan ei enää uskota niin vahvasti kuin ennen, sanoo Parviainen.

Kirkko etsii uusia toimintatapoja

Paavalin seurakunnan jäsenkatoa yritetään hidastaa pohtimalla uusia toimintatapoja. Yksi niistä on Parviaisen mukaan kirkon henkilöstön ja seurakunnan jäsenten roolien uudelleen suunnittelu.

– Seurakuntalaisista pitää tulla toimijoita, jotka pyörittävät toimintaa yhdessä työntekijöiden kanssa. Työntekijöiden rooli on olla tulevaisuudessa enemmän mentori, tuki ja mahdollistaja seurakunnan alueella, sanoo Parviainen.

Nykyihminen ei halua sitoutua laitoksiin tai organisaatioihin.

Jorma Parviainen

Paavalin seurakunnalla on myös käynnissä useita projekteja ja tempauksia, joissa kirkon henkilökunta jalkautetaan kansan pariin. Seurakuntaan on varta vasten palkattu uusi työntekijä pohtimaan ja toteuttamaan sitä, miten alueen verkostojen, järjestöjen, laitosten ja ryhmien kanssa tehdään yhteistyötä.

– Enää ei eletä siinä maailmassa, että ihmiset tulevat kirkkoon, vaan kirkon pitää tulla ihmisten luokse, kehottaa Parviainen.