Hyppää sisältöön

Yleisöryntäys uuden tehtaan avoimien ovien päivillä Kemijärvellä

Kemijärven uusi saha- ja liimapuutehdas vetivät yleisöä tungokseen asti metsänomistajien avoimien ovien päivänä perjantaina. Sahatavaraa ja liimapuuta viedään nyt Japaniin ja Afrikkaan, ja Keitele Group arvioi myös Euroopan kysynnän kääntyvän kasvuun parissa vuodessa.

Yleisö jonottaa tutustumaan Keitele Lappi Timberin uuteen sahalinjaan Kemijärvellä 15.5.2015 Kuva: Tapani Leisti / Yle

Kemijärvellä suorastaan jonotettiin tutustumaan Keitele Groupin upouuden saha- ja liimapuutehtaan tuotantoon. Ensimmäisen parin tunnin aikana paikalle tuli satoja, jopa tuhat kiinnostunutta vierasta. Uusinta digitaalista tekniikkaa olevat, pääosin Suomessa valmistetut liimapuu- ja sahalinja kiinnostivat metsänomistajia Kemijärveltä ja naapurikunnista.

Pelkosenniemeltä tullut Kari Harju arvioi esittelykierroksen jälkeen, että toiminta on massiivista ja tehokasta. Harju oli yllättynyt sahan nopeudesta, jossa tavara niputetaan nopeammin kuin tutustujat itse pystyivät linjalla liikkumaan.

– Ihan käsittämätöntä, huokaisee Harju.

Vienti Japaniin ja Afrikkaan vetää

Pohjoismaiden suurimmaksi liimapuun valmistajaksi tunnustautuva Keitele Group aloitti Kemijärvellä sahatuotannon tammikuussa. Liimapuutuotanto alkaa kesällä.

Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio sanoo, että vienti vetää nyt Japaniin. Siellä asiakkaana oleva talotehdas tekee vuodessa 30 000 puista omakotitaloa, joihin osaltaan käytetään Kemijärvellä valmistettavia liimapuupalkkeja. Myös Euroopan markkina alkaa vetää kohta, Kylävainio arvelee.

– Matalasuhdanne jossain vaiheessa loppuu ja odotamme ihan kahden vuoden päästä kaiken kaikkiaan hyvää kansainvälistä kasvua. Silloin myös rakennetaan ja käytetään liimapuuta, jalosteita, sahatavaraa. Kaiken kaikkiaanhan puunkäyttö tulee painottumaan kaupungistumisen myötä näihin jalosteisiin.

Keitele Group aloitti sahan ja liimapuutehtaan rakennuksen Kemijärvelle Stora Enson lakkautetun sellutehtaan alueelle vuosi sitten.

Työntekijöitä Kemijärven tehtaalla on nyt 70 ja määrä nousee aikanaan 120:een. Yhteensä Keitele Groupilla on yli 400 työntekijää ja suurin tuotanto on Keiteleellä.