1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israelin vaihtoehdot siirtolaisille: Rahaa käteen ja lähtö maasta tai pysyvästi telkien taakse

The Washington Post -lehden mukaan vaatimus esitetään kymmenille tuhansille ihmisille. Uusien siirtolaisten tulo on pysäytetty teräsaidalla Egyptin rajalla.

Afrikkalainen turvapaikanhakija nukkuu Holotin vankilan ulkopuolella Negevin autiomaassa. Kuva: Oliver Weiken / EPA

Israel on tiukentanut entisestään suhtautumistaan afrikkalaisiin siirtolaisiin, kertoo yhdysvaltalaislehti The Washington Post. Sen mukaan Israelin hallituksella on heille kaksi vaihtoehtoa: joko he poistuvat maasta ja saavat siitä rahaa tai heidät pannaan määrittelemättömäksi ajaksi vankilaan.

Israelin viranomaiset ovat alkaneet lähettää kirjeitä ensimmäisille 45 000 sudanilaisesta ja eritrealaisesta, joita päätös koskee. Heillä on kuukausi aikaa ottaa vastaan runsaat kolme tuhatta euroa käteistä ja menolippu kotimaahansa tai johonkin toiseen afrikkalaisvaltioon, jota he eivät kuitenkaan itse saa valita.

Muussa tapauksessa heitä uhkaa Negevin autiomaahan rakennettu Saharonimin vankila, jossa Israel pitää turvapaikanhakijoita. Israelin mukaan kova politiikka säästää viime kädessä ihmishenkiä, kun tulokkaat tietävät jättää vaarallisen matkan sikseen.

Arvostelijat muistuttavat, että Israelin valtio on pakolaisten rakentama. Nykyiseltä hallinnolta luulisi heruvan myötätuntoa sotaa, köyhyyttä ja vainoa pakeneville, arvostelijat sanovat.

Isisin murhavideo herättää kauhua

The Washington Postin haastattelemat eritrealaiset ovat paluupakosta peloissaan etenkin viime kuussa internetissä levinneen videon takia. Siinä ääri-islamistinen Isis-järjestö tappoi kolme Israelista Libyaan palautettua eritrealaista.

Läheistensä mukaan he olivat olleet matkalla Eurooppaan mutta taipuivat Israelin vaatimukseen paluusta Afrikkaan. Tarjouksen matkalipusta ja käteisestä on kahden viime vuoden aikana ottanut vastaan yli yhdeksän tuhatta ihmistä. Eritrealaisaktivistien mukaan kotimaahan palanneita on odottanut tyly kohtelu.

Israeliin Darfurista Sudanista tullut nuori mies kertoo lehtihaastattelussa, että henkensä menettäminen Isisin käsissä tai hukkuminen Välimereen ovat pelottavia tulevaisuudenkuvia, mutta Darfuriinkaan ei voi jäädä, koska siellä ihmisillä ei ole minkäänlaista tulevaisuutta.

Teräaita pysäytti tulijat

Ennen kuin Israel alkoi koventaa siirtolaispolitiikkaansa joitakin vuosia sitten, afrikkalaisia näkyi kaupunkikuvassa paljon. He tekivät israelilaisten karttamia sekatöitä muun muassa hotellien siivoojina ja ravintoloiden tiskaajina.

Israel on kuitenkin alkanut pelätä valtavaa muuttoaaltoa Afrikasta. Egyptin vastaiselle rajalle valmistui toissa vuonna aita tulijoiden pysäyttämiseksi. Ilman papereita tulevia siirtolaisia kutsutaan Israelin viranomaiskielessä "soluttautujiksi".

Teräsaita on toiminut Israelin toivomalla tavalla: vuonna 2012 rajan ylitti yli kymmenen tuhatta afrikkalaista, vuonna 2013 ei juuri yksikään, kirjoittaa The Washington Post.