1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siivous

Siivousinspiraatio löytyy netistä – ekologisuus ja perinteet purevat kotisiivoojaan

Siivoamisestakin saa kiinnostavan etsimällä uusia keinoja vanhojen tilalle. Internetin ihmemaassa vastassa on lähinnä runsauden pula.

Ikkunanpesuun ei keskusta-alueilla kannata hötkyillä ennen vappua, ettei mene turhan työn puolelle. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Kevätsiivous? Viikkosiivous? Pikasiivous? Siivouksesta ei pääse yli eikä ympäri, eikä kevätkään anna lohtua siivouksen siirtäjälle. Etsivä löytää helposti erilaisia vinkkejä ja kokonaisia tyylisuuntia siivoukseen. Tosin useimmin tyrkylle nousevat uusien keinojen sijaan nimenomaan ne vanhat ja ekologisina pidetyt.

Vanhoja, mutta ekologisia keinoja

Isoäidin siivouskaapista löytyy Marttojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan toisinto myös tämän päivän keittiöstä. Useimmiten pesuaineeksi suositellaan etikkaa tai ruokasoodaa. Esimerkiksi tummuneet teemukit saa puhtaaksi hieromalla niitä ruokasoodalla.

Kuva: Heli Kaski / Yle

Myös suola ja sokeri ovat vanhojen pesuaineiden kärkilistalla. Suolaa kannattaa kaataa reilusti hellalle karanneen maidon taltuttamiseen. Sokeripala puolestaan on oiva apuvälinen puhdistettaessa sähkölieden levyjen likaantuneita reunoja.

Ikkunan pesuun suositellaan käytettäväksi hyvin haudutettua mustaa teetä suihkepullossa. Kun ikkunan pyyhkii kirkkaaksi vielä  sanomalehdellä, voi kuvitella tekevänsä homman ihan niin kuin isoäiti aikanaan.

Kosteaa sanomalehteä kannattaa kokeilla myös jääkaapissa, johon on päässyt ei-toivottuja hajuja. Paperin pitäisi imeä hajut itseensä ja paperihan on helppo heittää roskiin.

Lapsiperheiden omat niksit

Lapsiperheissä parhaat siivousvinkit kiertävät lehtien keskustelupalstoilla (siirryt toiseen palveluun) ja blogeissa (siirryt toiseen palveluun). Ja monesti keinot tulevat tarpeeseen, sillä lasten kanssa touhutessa syntyy yllättäviä sotkuja.

Muovailuvahan poistamisessa sille kuulumattomasta paikasta nk. karhunkieli on saanut paljon kannatusta. Karkea sieni ei vahingoita alustaa, mutta tarttuu hanakasti pehmeään askartelumateriaaliin.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Nojatuoliin päätynyt tussi lähtee kuulemma samoilla pyyhkeillä, joita myydään vauvan pyllyn puhdistamiseen. Tosin eräs äiti epäröi enää käyttää pyyhkeitä vauvan hipiällä, kun se osoittautui tehokkaaksi tussijälkiin.

Legot voi laittaa pesukoneeseen ja pienemmät lelut astianpesukoneen ylätasolle. Ja pehmolelut pääsevät lapsiperheissä varmasti useinkin pesukoneeseen ”kylpemään”.

Mutta vanhat konstit tehoavat myös ikävämpiin yllätyksiin. Esimerkiksi matolle päätynyt oksennus on helppo poistaa ruokasoodan avulla. Suurimmat sotkut ensin pois ja kostuneelle alueelle soodaa, joka kokkareiksi kuivuttuaan on helppo imuroida pois. Lopputulos on ollut vaikuttava.

Niksejä kautta maailman

Lisää vaihtelua siivoukseen etsivä sukeltaa helposti etsimään inspiraatiota ulkomaisilta nettisivuilta. Esimerkiksi Youtube (siirryt toiseen palveluun) on pullollaan erilaisia Niksipirkkaan verrattavia vinkkejä.

Yhä useammasta kodista löytyvän kahvimyllyn saa yhden vinkin mukaan puhtaaksi ajamalla myllyssä kahvin sijaan keittämätöntä riisiä. Pölyyntyneitä tekokukkia kannattaa ravistella suljetussa paperipussissa suolan kera. Ja tahraiseksi menneen termospullon pintaan saa uutta kiiltoa coca-colalla ja kiillottamalla pinnan alumiinifoliolla.

Entä olisitko ajatellut saavasi pinttyneen pöytärätin puhtaaksi mikrossa? Rätti ja astianpesuainetta uunivuokaan, kuumennusta pari minuuttia ja sen jälkeen huuhtelu kylmällä vedellä. Taas kelpaa pyyhkiä ruokapöytää lisää käyttöikää saaneella pöytärätillä.