Puutarhakauppa käy kuumana taantumasta huolimatta

Ihmiset haluavat iloa ja väriä koteihinsa, parvekkeelle ja puutarhaan, oli lama tai ei. Puutarha-alan uusimmat trendit ovat hyötykasvit ja lisääntynyt kaupunkiviljely.

Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Myymälävastaava Marjo Kankare Pirilän Kukkatalon Raision myymälästä sanoo, että koleasta keväästä huolimatta ihmiset ovat tehneet puutarhaostoksia innokkaasti. 

– Kesäkukkia, pelargonioita, sulfinioita  ja orvokkeja  on haettu runsaasti, Kankare sanoo.

Kankareen mukaan taantuma ja lama ei ole näkynyt puutarhakaupassa oikeastaan millään tavalla.

– Ihmiset haluavat kuitenkin väriä ja iloa koteihinsa, sanoo myymälävastaava Marjo Kankare.

357 euroa per lärvi

Kankaren havainnot käyvät yksiin myös tilastotietojen kanssa. Kotipuutarha-tutkimuksen mukaan asiakkaat käyttivät viime vuonna  kaksi prosenttia enemmän rahaa puutarha-ostoksiin kuin edellisvuonna.

Rahaa käytettiin puutarhaostoksiin keskimäärin noin 357 euroa taloutta kohti. Etenkin taimiostosten määrä on lisääntynyt. Puutarhakaupan kokonaismyynnistä kolmannes on taimiostoksia.

Marjo Kankare sanoo, että etenkin kaupunki- ja hyötyviljely ovat lisääntyneet.

– Ihmisillä on lasitettuja parvekkeita, jonne voi istuttaa jo vähemmän aiemminkin. Esimerkiksi chileja ja paprikoita ostetaan paljon.

Pistetään pistetään banaania poskeen

Reino Saarelmalla on pieni kesäpaikka Peltolan siirtolapuutarhassa Turussa. Miehen pihapiirissä kasvaa niin palmuja kuin banaaneitakin.

– Kevät on ollut aika ankea. Toivotaan, että alkaisi lämmetä, pääasia ettei tulisi halloja.

Saarelman palmut ovat matkamuistoja Nizzasta ja Istanbulista.

En luota Suomen talveen.

Reino Saarelma

– Toinen palmu alkaa nyt ensimmäistä kertaa kukkia. Nuput ovat vähän vahingoittuneita, saa nähdä tuleeko mitään, mies aprikoi.

Reino Saarelman mukaan banaanipuun pitäisi periaatteessa selvitä Turun talvesta. Mies pelaa kuitenkin varman päälle.

– En luota Suomen talveen. Leikkaan rungon 90 sentin korkeudelta ja sitten vien sen talveksi kaupunkiin vintille. Siellä se pärjää, eikä tarvitse edes kastella koko talvena.

Reino Saarelman pihassa on tulppaaniloistoa kerrakseen. Mies osti tulppaaneja aikoinaan kukkakaupan loppuunmyynnistä vähän enemmänkin.

– Jos laskutaito riittää niin niitä on nyt kuusisataaviisikymmentä.