1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Alvar Gullichsenin uutuusteos aidattiin – syy selvisi

Porin Noormarkkuun huhtikuun lopussa pystytetty teräsveistos sai ympärilleen puisen aidan. Porin puistotoimen mukaan aita pystytettiin tarpeeseen.

kulttuuri
Alvar Gullichsenin teräsveistos Ukk´ram – Salaperäinen alus Porin Noormarkussa on aidattu.
Soila Ojanen / Yle

Porin Noormarkussa sijaitsevan nykytaidepatsaan aitaamisen syy on selvinnyt.

Kaupunkilaiset ovat ihmetelleet, miksi huhtikuun lopulla Söörmarkun kylään pystytetty Markku-liiton tilaama patsas on aidattu. Aitaa on muun muassa kuvailtu rumaksi.

Teräsveistoksen on suunnitellut kuuluisa nykytaiteilija Alvar Gullichsen yhdessä Klaus Nyqvistin kanssa. Teräsveistoksen nimi on Ukk´ram – Salaperäinen alus ja sen rakentamisesta on vastannut Henrik Helpiö

Väliaikaisratkaisu

Porin kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen kertoo, että aita on väliaikaisratkaisu, jolla suojataan vasta istutettua nurmikkoa.

Aidan pystytyksestä on sovittu Markku-liiton kanssa. Aita on tarkoitus poistaa kesällä, kunhan nurmikko on vahvistunut ja kestää käyttöä.

Kaupunginpuutarhuri Ahonen sanoo, että Porissa patsaat säilyvät yleensä hyvin ilkivallalta eikä Gullichsenin patsaan aitaamisessa ole kyse teoksen varjelusta tuhotöiltä. Patsasta ympäröivässä aidassa lukee kuitenkin "Teoksen päälle kiipeäminen kielletty!".

Lue seuraavaksi