Kesko ja Lidl vaikenivat Milbona- ja Pirkka-tuotemerkkien entero- ja listeriaepäilystä

Listeria- ja enterokohun kohteena ollut Satamaito valmisti maitotuotteita myös Milbona- ja Pirkka-tuotenimillä. Lidl ja Kesko poistivat tuotteet myynnistä epäilyjen vuoksi, mutta eivät kertoneet tätä asiakkaille. Valmistajan, Satamaidon nimi löytyi pakkauksesta, jos huomasi etsiä. Harva asiakas huomasi. Viranomaiset ihmettelevät.

Kotimaa
Lidl maitohylly Satamaito laktoositon
Lidlin laktoosittomat maidot olivat 13.5.15 Oulussa loppu. Kauppa ei ilmoita, olivatko nämä juomat Satamaidon listeriaepäilystä johtuvia takaisinvetoja.Yle / Hanna Juopperi

Porissa toimiva Satamaito, kuten moni muukin meijeri valmistaa maitotuotteita eri kauppaketjuille niiden omilla tuotemerkeillä. Satamaidon valmistamia maitotuotteita myydään Lidlissä Milbona- ja K-kaupoissa Pirkka-tuotemerkeillä.

Keskiviikkona 13. toukokuuta Satamaito ilmoitti vetävänsä kaikki 10.–12. toukokuuta valmistamansa nestemäiset maitotuotteet pois myynnistä. Takaisinvedon syyksi Satamaito ilmoitti listeriaepäilyn. Tätä ennen, edellisen viikon perjantaina 8. toukokuuta Satamaito teki takaisinvedon enteroepäilyn vuoksi. Se kumottiin 11. toukokuuta.

Satamaito kehoitti kuluttajia olemaan käyttämättä meijerinsä tuotteita ja hävittämään ne. Halutessaan kuluttaja sai palauttaa tyhjän pakkauksen ostopaikkaan hyvitystä varten.

Kauppaketjut eivät kuitenkaan välittäneet Satamaidon tai Eviran tiedotetta (siirryt toiseen palveluun) asiakkailleen. Tiedotteessa tai turvallisten tuotteiden listassa (siirryt toiseen palveluun) ei ollut mainintaa Milbona- ja Pirkka-tuotemerkeistä, vaikka Satamaidon tuotantopäällikön Timo Järvisen mukaan takaisinvedettyjen tuotteiden joukossa oli myös Milbona- ja Pirkka-tuotteita.

Lidl ja Kesko sysäävät vastuun asiakastiedottamisesta Satamaidolle.

– Tavarantoimittajamme Satamaito on informoinut kuluttajia julkisesti takaisinvedosta. Lidl ei tämän lisäksi ole erikseen tiedottanut aiheesta, Lidlin viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen kertoo sähköpostitse.

Kesko toteaa tiedottamisesta ainoastaan, että valmistajan ja valmistuttajan tulee yhdessä sopia tiedotusvastuusta ja -työnjaosta.

Rohkea arvaus?

Lidl ja Kesko vetivät Satamaidon tuotteet varotoimena pois myynnistä sekä enteroepäilyn vuoksi 8. toukokuuta että listeriaepäilyn vuoksi 13.toukokuuta, mutta perustelevat oman tiedottamisensa puutteita väitteellä, että Milbona- ja Pirkka-tuotteet olivat puhtaita.

– Takaisinveto (listeriaepäilyn vuoksi) tehtiin keskiviikkoaamuna (13.5.) ja jäimme odottamaan Satamaidon lupaamaa lisäselvitystä. Iltakuudelta Satamaito ilmoitti, että listeriaepäily koskisi kevytmaitoa ja varmisti iltakahdeksalta, että epäily ei koske Pirkka-kermoja, viestintäpäällikkö Kukka Eerola Keskosta kertoo sähköpostitse.

Myös Lidl kertoo saaneensa Satamaidolta tiedon, että Lidlissä myytävissä Milbona-maitotuotteissa ei ollut listeriaa. Kaupat eivät kuitenkaan palauttaneet tuotteita takaisin myyntiin. Lidlin ja Keskon mukaan testit teetettiin Satamaidon sopimuslaboratoriossa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralla ja Porin ympäristövirastolla on toinen käsitys.

Porin ympäristöjohtajan Matti Lankiniemen mukaan täyttä varmuutta Satamaidon maitotuotteiden turvallisuudesta ei ole voinut olla 13.toukokuuta.

– Pikatestit eivät ole täysin luotettavia ja varmuus saavutetaan vasta pikatestin jälkeisen viljelyn tuloksena. Satamaidon tuotteista se on ollut mahdollista saada aikaisintaan 17. toukokuuta, ympäristöjohtaja Lankiniemi sanoo.

Lankiniemi kuvaa kauppojen jo keskiviikkoiltana 13. toukokuuta saamaa tuoteturvallisuusväitettä lähinnä "rohkeana arvauksena". Ympäristöjohtaja kuuli asiasta ensimmäistä kertaa toimittajalta.

Viranomaiset ihmettelevät

Evirasta kerrotaan, että laki ei erikseen velvoita kauppaketjuja tiedottamaan asiakkailleen takaisinvedon syistä tai jo myytyjen tuotteiden palautuskehotuksesta. Laki velvoittaa valmistuttajan ja valmistajan sopimaan tiedottamisesta.

Lain henki on kyllä se, että kuluttajia pitää informoida tällaisesta epäilystä.

Ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi

Evirasta myönnetään, että kuluttajan voi olla vaikea huomata ottaa kauppaketjujen omien tuotemerkkien valmistajatieto selville.

– Joissakin tuotemerkeissä valmistaja ilmaistaan myös pelkällä numerolla, ja tuotteessa voidaan kertoa vain valmistuttaja, Evirasta sanotaan.

Evirassa myös ihmetellään, miksi kauppaketju väittää heidän tuotteidensa olevan puhtaita, vaikka täydellinen takaisinveto koski alkuvaiheessa koko Satamaidon tuotantoa, joka oli valmistettu 10.–12.toukokuuta välisenä aikana.

Valmistajalla vastuu

Eviran mukaan elintarvikkeen takaisinvedon tiedotusvastuu on valmistajalla, joka lähettää epäilystä viipymättä tiedon tukkuihin ja isommille kauppaketjuille.

– Valmistaja myös usein laatii takaisinvetotiedotteen A4-paperiarkille ja kaupat kiinnittävät sen tuotehyllyn välittömään läheisyyteen, Evirasta kerrotaan.

Evirassa hämmästellään, miksi kauppa ei halunnut kertoa asiakkailleen takaisinvedosta. Samaa ihmettelee Porin kaupungin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi.

– Lain henki on kyllä se, että kuluttajia pitää informoida tällaisesta epäilystä, Lankiniemi sanoo.

Satamaidon tapauksessa oli onni onnettomuudessa. Porin ympäristöjohtajan Matti Lankiniemen mukaan nyt on varmaa, että saastunutta maitoa ei lähtenyt lainkaan asiakkaille. Satamaidon tuotanto on käynnistynyt ja kriisi on ohi.

Listeriaa löytyi 12. toukokuuta pakatusta Ykkösmaidosta. Satamaito vakuuttaa nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että kaikki tuotteet ehdittiin vetää pois markkinoilta ennen kuin ne ehtivät kuluttajille.