Yli 200-vuotiaan kirkon remontti siirtyy hamaan tulevaisuuteen

Kokemäellä sijaitseva Kustaa III:n kirkko oli alun perin tarkoitus kunnostaa monitoimitilaksi. Museoviraston kanta estää kuitenkin isomman remontin, joten seurakunta joutuu laittamaan rahansa huonokuntoisen seurakuntakeskuksen kunnostamiseen.

kulttuuri
Kokemäen kirkko sisältä
Jari Pelkonen / Yle

Kokemäen Kustaa III:n kirkon remontti siirtyy hamaan tulevaisuuteen.

Seurakunta joutuu tekemään kirkon kunnostustyön sijasta laajan remontin 1970-luvulla rakennettuun seurakuntakeskukseen. Alun perin yli 200-vuotias kirkko oli tarkoitus muuttaa monitoimitilaksi ja luopua huonokuntoisesta seurakuntakeskuksesta.

Museovirasto ei kuitenkaan suostunut kirkon laajaan remonttiin vaan olisi hyväksynyt vain vähäisemmät muutokset. Seurakunnan johdon alkuperäinen suunnitelma herätti Kokemäellä voimakkaita tunteita, ja kaupungissa kerättiin adressia remonttia vastaan.

Kunnostus lykkääntyy

Museoviraston kanta johtaa käytännössä siihen, että seurakunnan on nyt kunnostettava uudenlaisia tiloja kirkon sijasta seurakuntakeskukseen, josta oltiin aiemmin jopa luopumassa.

Emme pysty tekemään kahta merkittävää rakennushanketta yhtä aikaa.

Kirkkoherra Hannu Tomperi

Kirkkoherra Hannu Tomperin mukaan Kokemäen seurakunta keskittyy nyt seurakuntakeskuksen kunnostukseen eikä kirkon vähäisiinkään muutoksiin riitä rahaa.

– Emme pysty tekemään kahta merkittävää rakennushanketta yhtä aikaa. Lisäksi meidän on laajennettava hautausmaata ja kunnostettava muita kiinteistöjä. Nyt näyttää siltä, että kirkon peruskorjaus siirtyy pitkähkölle tulevaisuuteen, Tomperi arvioi.

Peruskorjaus viimeksi 60-luvulla

Kokemäen Kustaa III:n kirkko on rakennettu vuonna 1786. Sitä laajennettiin 1886. Edellisen kerran kirkossa on tehty laaja peruskorjaus 1960-luvulla.

Käytännössä Museoviraston nyt hyväksymät suunnitelmat kirkkoon olisivat olleet äänentoiston, valaistuksen ja värityksen uudistamista. Näitä ei nyt todennäköisesti tehdä.

Tomperi korostaa, että myös seurakuntakeskuksella on arkkitehtonisia arvoja. Rakennus edustaa hänen mukaansa lähialueella puhtaimmin 1970-luvun arkkitehtuuria.