Savonlinnassa hulinaa koko juhlakaudeksi – oopperaväkeä tulee paljon ja he viipyvät pitkään

Ensikesän juhlakausi tuo oopperaväen tavallista pidemmäksi ajaksi Savonlinnaan. Oma taiteellinen henkilökunta on läsnä harjoituskauden alusta kesäkuusta aina elokuun alkuun asti. Siihen sekaan tulee vielä kaksikin vierailevaa seuruetta.

kulttuuri
Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti
Oopperaväkeä riittää Svonlinnassa kesäkuusta elokuulle, uskoo Jorma Silvasti,Yle / Paavo Koponen

Savonlinnan Oopperajuhlien omien tuotantojen harjoitukset alkavat jo kesäkuun alkupuolella. Kuoro saapuu kaupunkiin kesäkuun puolivälissä ja loppukin taiteellinen henkilökunta juhannukselta. Esityksiä on täydellä vahvuudella elokuun alkuun saakka, eli oma kuoro ja orkesteri ja muu väki näkyvät myös katukuvassa pitkään. Oopperan tekijöitä on kaupungissa myös ennätysmäärä, kun vierailevat wieniläis- ja dresdeniläisseurueet ovat oman seurueen kanssa paikalla samaankin aikaan.

– Nyt on ensimmäinen kesä, kun on kaksi vierailevaa taloa. Heitä tulee jo neljäsataa ja siihen tämä meidän oma taiteellinen henkilökunta, niin kyllä meillä noin täällä kuusisataa sellaista ihmistä on, jotka näkyvät myös tuotannoissa näyttämöllä, laskee Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Täysillä loppuun saakka

Taiteellinen henkilökunta aloittaa harjoitukset 8. kesäkuuta. Juhlat loppuvat Sibelius -juhlakonserttiin 2. elokuuta sunnuntaina. Myös yleisöä on tasaisesti koko kaudeksi, kun kaikki teokset vetävät tasaisesti. Uusi tuotanto kiinnostaa aina Savonlinnan yleisöä ja nytkin Boris Godunov on kovin kysytty.

– Elokuulle asti pystytään virkistämään taas tätä seutukuntaa meidänkin toimesta. Toivotaan, että muutkin seutukunnan toimijat ovat sitten laittamassa lusikkansa soppaan eikä esimerkiksi ravintoloiden lomalistoja ole vielä lyöty kiinni, Jorma Silvasti toivoo.

Ensi vuonna lisää löylyä

Tänä kesänä Savonlinnassa nähdään viisi eri oopperateosta sekä useita konsertteja. Samalla katsotaan, miten juhlakauden uusi rakenne toimii. Ensi vuonna tahti on hurjempi.

– Viime vuonna meillä oli kuusi oopperaa ja tänä vuonna viisi. Sen verran voin paljastaa, että vuonna 2016 meillä on seitsemän oopperaa. Sitten nähdään mihin meidän savolaisten kynnet riittää, Jorma Silvasti aprikoi.