1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Turun oudon asuntoproomun kohtalo selvisi – Susanna oli menossa telakalle

Turun Katariinanlaakson edustalta löydetyllä hylätynoloisella laivalla on kiehtova historia. Sitä on käytetty elokuvissa ja tukkijätkien majatalona.

ilmiöt
Asuntoproomu rantavedessä.
Yrjö Hjelt / Yle

Aloitetaan alusta.

Yle Turku julkaisi helatorstaina Facebook-sivuillaan kuvan Turun Katariinanlaakson edustalle hylätystä asuntoproomusta. Halusimme tietää mistä on kyse, kenen laiva on, ja mistä se siihen oli ilmestynyt.

Facebook-sivuille alkoi tulla pieniä tiedonjyväsiä. Alkoi salapoliisintyö, ja Susanna-nimisen laivan kohtalo selvisi pikkuhiljaa. Susannaa ei oltukaan hylätty, vaan se oli menossa telakalle korjattavaksi, mutta matka oli katkennut kesken.

Mutta palataanpa ajassa muutama vuosi taaksepäin.

Saunomista ja pitsaa

Kotkalaiset yrittäjät Vesa Kaaronen ja Ismo Räty ostivat Susannan viisi vuotta sitten Porvoosta. Tarkoituksena oli tehdä laivasta ravintolalaiva Kotkan pienvenesatamaan Sapokkaan.

– Muistan hyvin kun lähdettiin kaverin veneellä hinaamaan Susannaa Porvoosta Kotkaan. Minä istuin Susannan katolla ja ohjasin sitä peräsimestä, Vesa Kaaronen kertoo.

Matka Porvoosta Kotkaan kesti liki kahdeksan tuntia.

– Välillä saunottiin, sillä laivassa on sauna, ja juotiin olutta ja syötiin pitsaa, Kaaronen muistelee ikimuistoista matkaa.

Vesa Kaaronen tietää kertoa, että vene kuului alunperin metsäteollisuusyritys Enso-Gutzeitille.

– Venettä käytettiin aikoinaan Saimaalla tukkijätkien ja uittomiesten asuntolana.

Susannasta ei kuitenkaan tullut koskaan ravintolalaivaa Kotkaan, sillä miehet eivät saaneet toivomaansa ravintolapaikaa Sapokan pienvenesatamasta. Niinpä miehet päättivät myydä laivan seuraavana vuonna pois.

Venettä käytettiin aikoinaan Saimaalla tukkijätkien ja uittomiesten asuntolana.

Vesa Kaaronen

Kaaronen ja Räty olivat ostaneet laivan 4000 eurolla, mutta saivat siitä 8000 euroa, kun myivät sen yrittäjä Jani Suomiselle. Laiva päätyi Paraisille, ja Nauvon telakalle.

Elokuvapaatti ja tukkijätkien majatalo

Myös Jani Suomisella oli tarkoitus tehdä Susannasta ravintolalaiva. Suunnitelmat kuitenkin kariutuivat, sillä myöskään hän ei saanut laivalle sopivaa paikkaa Paraisilta, mihin ravintolalaivan olisi kannattanut perustaa.

Suominen kertoo, että Susanna on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

– Se on esimerkiksi aikoinaan ollut mukana joissakin kotimaisissa elokuvissa, Jani Suominen sanoo.

Suominen sanoo kunnostaneensa laivaa mittavalla rahamäärällä. Myydessään laivan eteenpäin myynti oli tappiollinen, sillä remonttirahoja ei siitä myytäessä saanut. Myyntihintaa mies ei halua kuitenkaan kertoa.

Laivan nykyinen omistaja on niin ikään yrittäjä, turkulainen Pasi Markkola. Hän sanoo laittavansa laivan viimeisen päälle kuntoon. Susannasta on tarkoitus tulla hänen rakennusalan yrityksensä edustusvene.

Pasi Markkola on innoissaan veneestä. Mies on ottanut selvää myös aluksen historiasta.

– Se on rakennettu vuonna 1922. Sen alkuperäinen nimi on Sissi, mutta jossain vaiheessa nimi on vaihtunut Susannaksi.

Ensi vuonna jo edustuskunnossa

Mutta miten asuntoproomu Susanna sitten joutui hylätyksi Turun Katariinanlaakson edustalle Rauvolanlahteen, lähelle Lemunaukkoa.

– Ei se ole oikeastaan hylätty, siinä kävi vain vahinko, Pasi Markkola selittää.

Ei se ole oikeastaan hylätty, siinä kävi vain vahinko.

Pasi Markkola

Markkolan oli ollut tarkoitus viedä Susanna Pansion telakalle kunnostettavaksi, mutta siellä ei ollut tilaa. Niinpä mies päätti hinata aluksen väliaikaisesti Paraisille, sillä Susannassa ei ole tällä hetkellä moottoria.

– Hinaajaan tuli vika, ja Susanna piti jättää siihen Katariinanlaakson edustalle. Mutta se on siinä vain väliaikaisesti, vakuuttaa Pasi Markkola.

Mies arvioi, että alus on Katariinanlaakson edustalla vain muutaman päivän, sitten sen matka taas jatkuu.

– Toivottavasti Susanna saa olla siinä rauhassa, vaikka turkulaiset ovatkin niin kamalan uteliaita, mies pohtii.

Pasi Markkola arvioi, että Susanna saadaan kunnostettua edustusveneeksi ensi vuoden kesään mennessä.

Lue seuraavaksi