1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhalla speedwaykuskilla on röntgenkuvia siinä kuin kilpailukuviakin

Speedwayn MM-osakilpailu ajetaan lauantaina Tampereen Ratinan stadionilla. Hiekkapintainen rata on rakennettu juoksuradan päälle. Lajissa ei välty kolhuilta, mutta elämyksiä karttuu.

urheilu
Speedway kilpailukuvaa.

Speedway on pelkistetyimpiä moottoriurheilun lajeja. Vaihteettomalla ja jarruttomalla moottoripyörällä kierretään neljän kilpailijan erissä 400 metrin hiekkapintaista soikiorataa.

Ehkä juuri siinä on lajin salaisuus, pohtii kilpailun promoottori Jarno Kosonen:

– Vauhti ja vaaralliset tilanteet. Nehän aina ihmisiä kiehtovat.

Meno kuulostaa rankalta, mutta onko se sitä?

– Onhan se sitä. Itse ajoin 16 vuotta, ja röntgenkuvia taitaa olla kotona enemmän kuin ajokuvia...

Vaaransa on kaikessa

Jarno Kosonen kuitenkin kiistää, että speedway olisi erityisen vaarallista. Suunnilleen kaikissa moottoriurheilun lajeissa on joskus menetetty ihmishenkiä, ja niin speedwayssakin, ei kuitenkaan kovin useasti.

– Hirveän paljon se antaakin. Itse en vaihtaisi yhtään päivää enkä leikkausta pois, Kosonen hymähtää.

Suojavarusteet ovat kehittyneet, niin myös pyörät – esimerkiksi äänenvaimentajat. Tampereen Eteläpuiston muinaisten ajojen veroista pauketta ei Ratinassa enää kaiu, kelpo pörinää kuitenkin.

MM-osakilpailu televisioidaan järjestäjien mukaan noin 150 maahan, joista 30:en suorana. Lajin vahvimpiin maihin kuuluvat nykyisin esimerkiksi Tshekki, Ruotsi, Puola ja Tanska.

Meillä harrastus on hiukan hiipunut parhaista päivistä. Tamperelaisetkin saivat aikoinaan häipyä pyörineen Teiskon salomaille. Silti suomalaisedustuskin kisoissa nähdään, villillä kortilla ajava Timo Lahti.

Lue seuraavaksi