Koe uusi yle.fi

Venäjä hyväksymässä lain "epämieluisista" ulkomaisista järjestöistä

Venäjän duuma äänesti perjantaina toista kertaa laista, jonka avulla mikä tahansa maassa toimiva ulkomainen järjestö voitaisiin luokitella "epämieluisaksi". Tällaisille järjestöille Venäjällä työskentelevät voitaisiin tuomita jopa kuudeksi vuodeksi vankeuteen.

Ulkomaat

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on perjantaina äänestänyt toistamiseen laista, jonka perusteella mikä tahansa maassa toimiva ulkomainen järjestö voitaisiin luokitella valtiolle "epämieluisaksi" niiden toiminnan vuoksi.

Suurin osa duuman kansanedustajista tuki lakiehdotusta äänestyksessä.

Laista äänestetään vielä kolmannen kerran ensi viikolla, mutta viimeinen äänestys on lähinnä tekninen muodollisuus, kertoi Twitterissä Dimitri Gudkov, yksi kolmesta lakia 450-paikkaisessa duumassa vastustaneista kansanedustajista.

Kolmannen käsittelyn jälkeen parlamentin ylähuoneen on hyväksyttävä laki ja presidentti Vladimir Putinin on allekirjoitettava se.

Lakitekstin mukaan mikä tahansa organisaatio, joka "on uhka Venäjän perustuslaillisille periaatteille, maanpuolustukselle tai turvallisuudelle" voitaisiin luokitella "epämieluisaksi". Lakitekstin selittävässä osassa puhutaan tarpeesta estää "turmiollisten organisaatioiden" toiminta Venäjällä, missä ne voisivat uhata "Venäjän valtion perusarvoja" sekä lietsoa "värivallankumouksia".

Värivallankumouksilla viitataan hallitusten kaatumiseen laajojen mielenosoitusten seurauksena, kuten esimerkiksi Ukrainassa tapahtui.

Järjestön ei tarvitsisi toimia Venäjällä

Järjestön ei tarvitsisi varsinaisesti toimia Venäjällä, jotta se voitaisiin julistaa lain mukaisesti "epämieluisaksi". Ulkoministeriö ja syyttäjäviranomaiset muodostaisivat rekisterin "epämieluisiksi" julistetuista järjestöistä.

"Epämieluisille" järjestöille Venäjällä työskentelevät henkilöt voitaisiin tuomita jopa kuudeksi vuodeksi vankeuteen tai heiltä voitaisiin evätä maahanpääsy. Luokitus johtaisi järjestön pankkitilien jäädyttämiseen ja järjestöjä kiellettäisiin avaamasta toimistoja Venäjällä.

Venäläiset järjestöt, jotka saisivat rahoitusta "epämieluisilta" järjestöiltä, olisivat myös lain mukaan vastuullisia.

"Luokittelu voitaisiin tehdä mielivaltaisesti"

Lain kriitikot sanovat, että sen epämääräinen sanamuoto voisi haitata myös ulkomaalaisten yhtiöiden toimintaa Venäjällä. Kriitikoiden mukaan luokittelu "epämieluisaksi" voitaisiin myös tehdä mielivaltaisesti ilman, että siihen tarvittaisiin oikeuden päätös.

Aktivistit pelkäävät, että lain avulla olisi mahdollista rajoittaa entistäkin tehokkaammin esimerkiksi sellaisten järjestöjen kuin Transparency International, Amnesty International ja Greenpeace toimintaa.

Lakia vastustanut kansanedustaja Gudkov sanoi, että syyttäjät voisivat periaatteessa lain avulla lopettaa minkä tahansa yhtiön toiminnan Venäjällä.

– Esimerkiksi Applen tai McDonalds’in toiminta voisi loppua, sillä syyttäjät voivat tulkita lakia aivan kuten haluavat, Gudkov sanoi.

– Laki on ehdottomasti haitallinen ja tarpeeton, se vahingoittaa taloudellista ilmapiiriä. Lain sanamuoto on niin epämääräinen, että se voi haitata melkein kaikkea toimintaa.

Lakiehdotus ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä pyrkii rajoittamaan kansalaisjärjestöjen toimintaa maassa. Vuonna 2012 Venäjällä hyväksyttiin laki, jonka mukaan ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt luokitellaan ”ulkomaisiksi agenteiksi”.

Monet kansainväliset ja ulkomaiset järjestöt ovat lopettaneet toimintansa Venäjällä niiden toimintaa rajoittavien lakien vuoksi.

Lähteet: AFP, AP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Paperittomat

Naiset, jotka eivät uskalla sanoa #metoo – Paperiton joutuu helposti seksuaalisen häirinnän kohteeksi

Luhanskin alue

Mitä Luhanskissa tapahtuu? Novaja Gazeta: Separatistialueen johtaja poistui Venäjälle

Hiilidioksidipäästöt

Päästötutkimuksen tiedoista ja motiiveista nousi väittely – Tutkija: Minulla on etiikka ja ammattitaito

Yleisurheilu

Ruotsalaisen yleisurheilijan kova väite: Joukkuekaveri raiskasi Helsingissä