Kreikan Tsipras: Sopu lainoittajien kanssa lähempänä, yhä kiistaa palkoista ja eläkkeistä

Pääministeri Alexis Tsiprasin mukaan Kreikan hallitus pitää kiinni siitä, että palkkojen tai eläkkeiden leikkaamista ei hyväksytä.

talous
Alexis Tsipras
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras puhui perjantaina 15. toukokuuta Ateenassa.Alexandros Beltes / EPA

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi perjantaina, että Kreikan lainaneuvottelut maan kansainvälisten velkojien kanssa ovat edistyneet, mutta työmarkkina-asioista ja eläkeuudistuksesta ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Tsipras sanoi, että Kreikan hallitus ei aio perääntyä periaatteellisissa asioissa: esimerkiksi palkkojen tai eläkkeiden leikkauksia ei hänen mukaansa tulla hyväksymään.

– Haluan vakuuttaa tältä korokkeelta Kreikan kansalle, että ei ole olemassa mahdollisuutta, että Kreikan hallitus perääntyisi eläke- ja työasioissa, Tsipras sanoi Ateenassa järjestetyssä konferenssissa.

Tsiprasin mukaan osapuolet ovat päässeet sopuun finanssipoliittisista tavoitteista ja arvonlisäverojen tasoista. Hänen mukaansa velkojen uudelleenjärjestelyn pitäisi sisältyä sopimukseen.

Kreikan valtiovarainministeri Giánis Varoufakis varoitti maanantaina, että maalta loppuvat rahat kahdessa viikossa, ellei sopua velkojien kanssa synny. Lainoittajat vaativat Kreikalta uudistuksia ehtona runsaan seitsemän miljardin euron rahoituserälle.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset