USA vaatii: Satamat auki Kaakkois-Aasian venepakolaisille

Yhdysvaltain ulkoministeri kehotti puhelussaan Andamaanienmeren ympäristövaltioita yhteistyöhön ihmishenkien pelastamiseksi. Merellä on tuhansia epätoivoisia pakolaisia.

Ulkomaat
Kuva Andamaanien merellä ajelehtivasta aluksessa 14. toukokuuta. Valtaosa pakolaisista kuuluu Myanmarin vainottuun rohingya-vähemmistöön.
Kuva Andamaanienmerellä ajelehtivasta aluksessa 14. toukokuuta. Valtaosa pakolaisista kuuluu Myanmarin vainottuun rohingya-vähemmistöön.EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on soittanut thaimaalaiselle virkaveljelleen Tanasak Patimapragornille keskustellakseen Kaakkois-Aasiassa Andamaanienmerellä pahentuneesta pakolaistilanteesta.

Ulkoministeriön mukaan Kerry pyysi Thaimaata harkitsemaan tilapäisen suojapaikan tarjoamista Myanmarin rohingya-heimon jäsenille ja bangladeshilaisille, jotka ovat jääneet jumiin merelle.

– Kehotamme alueen hallituksia lopettamaan ihmisten käännyttämisen takaisin merelle. Kaakkois-Aasian viranomaisten on työskenneltävä yhdessä nopeasti ihmishenkien pelastamiseksi, ministeriön edustaja Jeff Rathke sanoi.

Yhdysvallat kertoo myös käyvänsä edelleen keskustelua Myanmarin kanssa sen rohingya-vähemmistön uskonnollisesti ja taloudellisesti sorretusta asemasta, jonka vuoksi rohingyat pyrkivät pakoon.

Presidentti Barack Obaman mukaan Myanmarin vastaisia pakotteita pidetään yhä voimassa maan vähemmistöpolitiikan vuoksi, vaikka siellä on tapahtunut demokratiakehitystä. Obama huomautti muun muassa siitä, että sotilaiden ihmisoikeusrikkomuksiin vähemmistöalueilla ei useinkaan puututa.

Epätoivoiset ihmiset tappelivat ruoasta

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuuliajolla Adamaanienmerellä ilman riittävää ruokaa ja juomaa on jopa kahdeksan tuhatta ihmistä. Ihmissalakuljettajat ovat hyljänneet heitä merelle Thaimaan ryhdyttyä katkomaan alueen vilkkaita salakuljetusreittejä.

Perjantaina Indonesiaan pelastettiin noin 800 ihmistä, kun heidän aluksensa upposi Sumatran saaren itärannikolla. Aluksella oli puhjennut matkustajien raju yhteenotto, kun ruokaa ei enää riittänyt kaikille.

Alus, joka oli ahdettu täyteen ihmisiä, oli ollut merellä kaksi kuukautta. Matkustajien mukaan kapteeni oli ampunut ihmisiä, jotka olivat pyytäneet syötävää. Alkuviikosta miehistö lähti tiehensä. Sen jälkeen ensin Indonesia ja sitten Malesia käännyttivät aluksen satamastaan.

Lähteet: AFP, Reuters