Hajuhaitta jäi vähäiseksi navettaan katetulla brunssilla

Jalasjärven Luopajärvellä katettiin ravintolapäivänä brunssi navettaan. Lähes kahdensadan lypsävän haju ei ruokailijoita haitannut, sillä syötävät nautittiin navetan valvomotiloissa. Herkkänenäisimmät saattoivat kuitenkin ruokailla navetan ulkopuolelle pystytetyissä karavaanariteltoissa.

navetat
Lähiruokaa brunssilla
Navettabrunssin herkut maittoivat lähes 500 ruokailijalle Jalasjärven Luopajärvellä.Anne Rahjola / Yle

Yksi lauantaisen ravintolapäivän erikoisimmista ravintolamiljööstä sijaitsi Jalasjärvellä, jossa tarjoiltiin navettabrunssia. Luopajärvelle, Koskenojan tilalle oli ruokailua varten tuotu pöydät robottinavetan valvomoon. Lisäksi ulos oli pystytetty kaksi karavaanaritelttaa ruokailijoille.

Tilan emäntä Liisa Vuorela oli napannut idean Yhdysvalloista, jossa järjestetään tila-aamiaisia "Breakfast on the farm" -nimellä. Luopajärven koulun vanhempaintoimikuntaa ei tarvinnut ajatukseen pehmitellä, sillä jonkinlaista kokemustakin oli.

– Viime vuonna järjestimme navettakahvilan. Silloin kävi noin kolmesataa vierasta, Vuorela kertoo.

Tällä kertaa päädyttiin lähiruokapainotteisiin aamupalatarjottaviin: omatekoisiin karjalanpiirakoihin, sämpylöihin ja lihapulliin. Vohvelit ja ohraryynipuuro oli tehty tilan omaan maitoon ja ryynit ja murot olivat paikallisesta myllystä.

Lisäksi pöydissä notkui muun muassa munakasta, pekonia, nugetteja ja jogurttia ja kahvin kanssa tarjottiin marjapiirakkaa. Brunssilla usein tarjottavaa kuohujuomaa ei kaivannut kukaan.

No haisooko?

Navetanhaju leijaili valvomoon yksinkertaisista ikkunoista huolimatta vain hienoisesti. Jos tuoksahdus kuitenkin häiritsi, brunssinsa saattoi nauttia viileimmissä oloissa ulkoteltassa.

Siitä päätellen, että pöydät olivat jatkuvasti täynnä, ruokailijat olivat jo valmiiksi eteläpohjalaisen maaseudun karaisemia. Pöydissä nähtiin myös ruokavieraita Etelä-Suomen navettavapailta alueilta.

Osa ruokailijoista myös harmitteli jälkeenpäin, ettei tajunnut kivuta valvomoon murkinalle.

Ruokailun jälkeen iso osa vieraista kerääntyi valvomon ikkunan äärelle seuraamaan, mitä 160 lypsävän navetassa tapahtui. Näkymä houkutteli sekä isoja että pieniä kurkistelijoita.

Vaikka brunssin aikana navetassa vieraili lähes 500 ruokailijaa, navetan elämää se ei tuntunut hetkauttavan. Lehmät lompsivat neljän robotin – Jaakon, Harrin, Simon ja Jorman - lypsettäviksi entiseen tyyliin.

– Täällä eivät naiset lypsä, heläytti emäntä Liisa Vuorela.

Kuuluisin lypsyrobotti oli ehdottomasti Simo, joka oli ristitty Elonkerjuun Simo Rallin mukaan. Se taisi olla sitä navettahuumoria.