1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän avaruusohjelman epäonni jatkuu: Raketti ja satelliitti tuhoutuivat nousussa

Venäläisraketin lastina ollut meksikolainen satelliitti oli tarkoitettu muun muassa tiedustelutehtäviin. Venäjällä on ollut avaruusohjelmassaan viime vuosina useita takaiskuja.

tiede
Proton-M tyypin kantoraketti Baikonurin avaruuskeskuksessa kesäkuussa 2013.
Proton-M tyypin kantoraketti Baikonurin avaruuskeskuksessa kesäkuussa 2013. Roscosmos / EPA

Venäläinen raketti ja sen lastina ollut meksikolainen satelliitti ovat tuhoutuneet, kun rakettiin tuli tekninen vika pian nousun jälkeen. Onnettomuus tapahtui vain minuuttia ennen kuin satelliitin oli määrä irrota raketin kolmannesta vaiheesta.

Raketin kolmas vaihe ehti nousta niin korkealle, että pudotessaan se palanee ilmakehässä, arvioivat venäläisasiantuntijat. Maahan saakka päätyvän romun putoamispaikaksi arvioidaan Siperian Tšitan alue. Lähin asutus on 30 kilometrin päässä.

Raketin kolmannessa vaiheessa on useita tonneja erittäin myrkyllistä polttoainetta. Venäjän avaruushallinto Roskosmos on pyytänyt meteorologeilta arviota sääolosuhteista sen päättelemiseksi, missä määrin polttoaineen leviämisestä on vaaraa tuulten tai sateiden vuoksi.

Lauantaiaamuna Baikonurin avaruuskeskuksesta laukaistun Proton-M-raketin piti lähteä matkaan jo huhtikuun lopussa, mutta laukaisua lykättiin asiakkaan toiveesta, koska satelliitin laitteistoa haluttiin vielä säätää. Satelliittia oli määrä käyttää Meksikon tiedustelu- ja humanitäärisiin tarkkailutehtäviin.

Proton joutuu käyttökieltoon

Proton-M:lle sattui vastaava onnettomuus lähes päivälleen vuosi sitten. Tuolloin tuhoutui lastina ollut venäläinen kommunikaatiosatelliitti. Edellinen onnettomuus Protonille tapahtui toissa kesänä, jolloin menetettiin kolme navigaatiosatelliittia. Uutistoimisto RIA-Novostin mukaan kaikki samantyyppiset raketit pannaan nyt käyttökieltoon.

Proton on Roskosmosin työjuhta, joka teki ensimmäisen koelentonsa jo 1960-luvulla. Meneillään oli kylmä sota, ja raketin tehtävä oli sen mukainen: se aiottiin alkujaan mannerten väliseksi ohjukseksi, joka olisi kyennyt kuljettamaan ydinkärkeä.

Venäjän avaruushallinto oli ongelmissa viimeksi vain viikkoja sitten, kun kansainväliselle avaruusasemalle lähetetty rahtialus jäi kieppumaan hallitsemattomasti maapallon ympärille. Alus putosi sittemmin ilmakehään ja paloi vaarattomaksi.

Lähteet: Tass, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi