1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän epäonnisen raketin palaset putosivat Baikalin alueelle

Raketti kärventyi ilmakehässä, mutta viranomaiset eivät ole kertoneet, tuhoutuiko myös myrkyllinen polttoaine.

Ulkomaat
Proton-M tyypin kantoraketti Baikonurin avaruuskeskuksessa kesäkuussa 2013.
Proton-M tyypin kantoraketti Baikonurin avaruuskeskuksessa kesäkuussa 2013. Roscosmos / EPA

Venäläisen kantoraketin vähiin kärventyneet jäännökset ovat pudonneet Baikalin alueelle Siperiaan, kertovat alueen viranomaiset. Epäselvää on, koituiko raketissa olleesta erittäin myrkyllisestä polttoaineesta Maassa vaaraa.

Proton-M-raketti epäonnistui yrityksessään viedä meksikolainen tiedustelusatelliitti Maan kiertoradalle. Yhteys menetettiin vain minuutta ennen kuin satelliitin oli määrä irrota raketin kolmosvaiheesta.

Raketin ja satelliitin tuho on viimeisin Venäjän avaruusohjelmaa pitkään vaivanneista onnettomuuksista. Kansainväliselle avaruusasemalle lähetetty rahtialus jäi vain viikko sitten kieppumaan hallitsemattomasti maapallon ympärille. Alus putosi sittemmin ilmakehään ja paloi vaarattomaksi.

Proton joutuu käyttökieltoon

Proton-M:lle sattui lauantain kaltainen onnettomuus lähes päivälleen vuosi sitten. Tuolloin tuhoutui lastina ollut venäläinen kommunikaatiosatelliitti. Sitä edellinen onnettomuus Protonille tapahtui toissa kesänä, jolloin menetettiin kolme navigaatiosatelliittia.

Proton on Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin työjuhta, joka teki ensimmäisen koelentonsa jo 1960-luvulla. Meneillään oli kylmä sota, ja raketin tehtävä oli sen mukainen: se aiottiin alkujaan mannerten väliseksi ohjukseksi, joka olisi kyennyt kuljettamaan ydinkärkeä.

Uutistoimisto RIA-Novostin mukaan kaikki Protonit pannaan nyt käyttökieltoon.

Lähteet: Tass, AFP

Lue seuraavaksi