Kysely: Irlantilaiset hyväksyvät homoliitot – kansanäänestys ratkaisee

Katolisen kirkon arvovallan rapistumisen arvioidaan näkyvän myös siinä, että seksuaalivähemmistöihin suhtaudutaan aiempaa paremmin.

Irlantilaisten selvä enemmistö kannattaa sukupuolineutraalia avioliittolakia, kertoo The Irish Times -lehden mielipidekysely. Ensi perjantaina kansalaisten mielipidettä kysytään toden teolla, kun Irlanti maailman ensimmäisenä maana järjestää asiasta sitovan kansanäänestyksen.

Kaksi kuukautta sitten tehdystä kyselystä muutoksen kannattajien määrä on hivenen vähentynyt ja epävarmojen lisääntynyt. Tarkkailijat arvelevat sen johtuvan vastustajien yltyneestä kampanjoinnista kansanäänestyksen lähestyessä.

Uusimman kyselyn perusteella tulos on silti selvä: 58 prosenttia kannattaa lakia, ja vain 25 vastustaa sitä. 17 prosenttia ei ole vielä päättänyt kantaansa.

Naiset ja vasemmistoa kannattavat ovat uudistukselle myönteisempiä kuin miehet ja oikeistolaiset. Vastustajien yleisin peruste on perinteisen avioliittokäsityksen suojeleminen.

Pääministeri näytti kantansa käymällä homobaarissa

Irlanti poisti homoseksuaalisuuden rikoslaista vasta vuonna 1993, mutta seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kannatus on kasvanut viime aikoina, kun katolinen kirkko on menettänyt arvovaltaansa useiden seksiskandaalien vuoksi.

Kaikki suuret poliittiset puolueet ovat avioliittolain muuttamisen kannalla. Pääministeri Edna Kenny on ajanut asennemuutosta käymällä homobaarissa ja puolueensa homoseksuaalisten jäsenten järjestämissä tilaisuuksissa.

Kampanjan aikana Irlannin terveysministeri Leo Varadkar, suosittu tv-juontaja Brendan Cortney ja useat muut tunnetut irlantilaiset ovat kertoneet olevansa homoseksuaaleja.