Varakkaat venäläiset hurahtivat pontikankeittoon

Alkoholin myynti on Venäjällä vähentynyt, mutta samalla viinan tislauslaitteiden myynti on vuoden aikana kolminkertaistunut. Pontikankeittäjien joukkoon ovat nyt liittyneet myös monet varakkaat venäläiset, jotka epäilevät kauppojen myyvän huonolaatuista ja laitonta alkoholia.

Ulkomaat
Tämä tislauslaite maksaa noin 5000 euroa. Sen toimintaa voi tarkkailla matkapuhelimen avulla vaikka ulkomailta käsin.
Tämä tislauslaite maksaa noin 5000 euroa. Sen toimintaa voi tarkkailla matkapuhelimen avulla vaikka ulkomailta.Yle

Moskovan pohjoispuolella, Lipinon kylässä eläkkeellä oleva Viktor Morosov kiipeää mökkinsä ullakolle ja raahaa sieltä esiin pontikan keittoon tarvittavat välineet.

Korkeintaan parinkymmenen euron laitteilla on keitetty vuosien varrella jo satoja litroja eri tavoin maustettua pontikkaa.

– Kolme, neljä kertaa vuodessa pitää keittää uusi satsi, kun edellinen loppuu, kertoo Morosov ja maistattaa vierailla viimeisestä pullostaan kahvilla maustettua 53-prosenttista viinaa. Se ei, ihme kyllä, maistu ollenkaan pontikalle.

– En tekisi tätä, jos voisin luottaa siihen, että kaupasta saa kunnon viinaa, sanoo Morosov. Kaupan vodkasta saa hänen mukaansa varmasti ainakin päänsä kipeäksi.

Viktor Morosov keittää pontikkaa.
Viktor Morosov keittää pontikkaa, sillä hänen mielestään kaupasta ei saa kunnon viinaa.Yle

Morosov ei ole epäluuloineen yksin. Yhä useampi venäläinen pelkää, että kaupan alkoholi voi olla suoranaista myrkkyä, joka on vielä laittomasti valmistettu.

Alkoholin myynti onkin Venäjällä laskenut, mutta suurin syy viimeaikaiseen muutokseen on alkoholin hinnan nousu. Vain jotkut vodkalaadut ovat pysyneet halpoina.

Venäläiset ovat taloustilanteen heikennyttyä ryhtyneet säästämään kaikesta ei-välttämättömästä. Alkoholia on alettu valmistaa entistä enemmän itse.

Tislauksesta uusi harrastus

Viinansa itse tislaavat eivät enää ole vain köyhää kansaa, vaan joukkoon on yllättäen liittynyt myös varakkaita venäläisiä.

– Meidän asiakkaamme ovat siirtyneet kalliista viskeistä ja konjakeista itse tehtyihin juomiin, koska ne ovat heidän mielestään parempia ja terveyden kannalta turvallisempia, kertoo tislauslaitteita valmistavan ja myyvän Doctor Guber -yhtiön tekninen asiantuntija Sergei Bulgakov.

Yhtiön kauppaamat laitteet maksavat enimmillään tuhansia euroja ja niiden toimintaa voi tarvittaessa seurata kännykän välityksellä vaikka toiselta puolelta maailmaa.

Laitteiden myynti on vuoden aikana kolminkertaistunut. Valmiin tuotteen laadun takaavat Suomesta hankitut maltaat, joita on säkkikaupalla yhtiön Moskovan toimiston varastossa.

– Viinan kotipoltto on rikkaille uusi harrastus. Kun he haluavat tarjota vierailleen jotakin erityisen hyvää, he tarjoavat itse valmistamaansa alkoholia, Bulgakov sanoo.

Poltto sallittua, myynti kiellettyä

Alkoholin kotipoltto on Venäjällä sallittua, mutta sen myynti on kiellettyä samoin kuin Suomessa. Myynnin valvonta on kuitenkin lähes olematonta, ja pontikkaa tiedetään päätyvän myös myyntiin.

Sergei Bulgakov ei usko, että ainakaan äveriäät venäläiset tiputtelisivat pontikkaa lisäansioiden toivossa.

– Kotipoltto ei muutenkaan voi koskaan kilpailla alkoholin teollisen valmistuksen kanssa, vakuuttaa Bulgakov.

Tuoreiden tilastojen mukaan alkoholin kulutus on Venäjällä vähentynyt. Luvut perustuvat alkoholin myyntitilastoihin. Kukaan ei kuitenkaan pysty valvomaan sitä, miten paljon kaupan viinoja korvataan nyt kotipolttoisella tai laittomalla alkoholilla.