1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi raitistuu – kirkkaat vaihtuvat olueen ja kulutus laskee

Alkoholin kokonaiskulutus jatkoi laskuaan myös viime vuonna. Kulutus väheni neljä prosenttia edellisvuodesta. Erityisesti väheni viinojen, väkevien viinien ja siiderin juominen. Myös suosituimman juoman, oluen, kulutus laski.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Alkoholin kokonaiskulutus jatkui laskusuunnassa myös viime vuonna. Sataprosenttiseksi muutettuna alkoholin kokonaiskulutus putosi noin yhteentoista litraan per asukas. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemien ennakkotietojen mukaan miinusta tuli neljä prosenttia edellisvuodesta. Erityisesti väheni viinojen, väkevien viinien ja siiderin juominen, olutkin laski.

Kokonaiskulutuksessa on mukana myös matkustajatuonti eli niin sanottu tilastoimaton kulutus. Senkin määrä laski hiukan edellisvuodesta ja oli 2,3 litraa henkilöä kohden. Tilastoitu kulutus oli 9,1 litraa. 

– Kokonaiskulutuksen lasku johtuu lamasta ja  verojen korotuksesta, mutta taustalla saattaa alkaa olla myös kulttuurista muutosta. Aika moni meistä on huomannut, että kyllä sitä vähemmälläkin alkoholilla selviää, arvioi johtava asiantuntija Esa Österberg Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Alkoholin juonti oli Suomessa huipussaan vuonna 2007, siitä lähtien pääsuunta on ollut alas. Huippuvuodesta on tultu alas lähes 13 prosenttia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomalaisen juomatyylin muutos ajoittuu paljon kauemmas. Tilastot näyttävät viinojen menettäneen ykkösasemansa oluelle jo 30 vuotta sitten. Mallasjuomien menekki lähti jyrkkään nousuun 80-luvulla ja ohitti silloisen ykkösen, väkevät viinat, nopeasti. Eroa suurensi entisestään se, että väkevien kulutus suorastaan romahti 90-luvun alussa. Viinienkin suosio on noussut jo pitkään, mutta olut on selvä ykkönen tänäkin päivänä. 

- Eniten juomme olutta. Sitä menee 45 prosenttia kaikesta siitä alkoholista, mitä juomme, Österberg toteaa.