1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hallitusneuvottelut

Perussuomalaisten hallitusneuvottelija: Kreikalle ei kolmatta tukipakettia

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus sopivat keskiviikkona EU-linjauksessaan, että kriisimaita voidaan tukea nykyisen vakausmekanismin, EVM:n puitteissa. Perussuomalaisten hallitusneuvottelija kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala on toista mieltä. Kreikalle ei pidä antaa lisälainaa, kun se tulee sitä todennäköisesti piakkoin anomaan.

Kuvassa Kreikan suurin satama Pireus, Ateenan edustalla, 14. toukokuuta. Kuva: Angelos Tzortzinis / AFP / Lehtikuva

Perussuomalaisten jyrkät EU-kannat sulivat hallitusneuvotteluissa kompromissiksi. Jos Euroopan vakausmekanismia joudutaan käyttämään, sen tulee tapahtua nykyisen kapasiteetin puitteissa.

Hallitusneuvottelujen työryhmätyöskentelyyn osallistuva kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala ei halua taipua sovittuun kompromissiin. 

– Suomen tulisi pidättäytyä näyttämästä vihreää valoa uusille tukilainoille EVM:stä, vaikka niin sanotussa hätätilamenettelyssä laina voidaan antaa Suomen kannasta riippumatta, Saarakkala kirjoittaa äskettäisessä blogissaan.

Saarakkala perustelee Ylelle, että uudet Kreikan lainat olisivat kohtalokas riski Suomelle.

Hän muistuttaa, että edellisellä vaalikaudella hallitus pumppasi Euroopan vakausmekanismiin puolitoista miljardia euroa.

– Suomi tarvittaessa pääomittaa mekanismia aina 12,6 miljardiin saakka, jos EVM:n markkinoilta esimerkiksi Kreikalle hankkimista lainoista syntyy luottotappioita EVM:lle.