1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uudet tuulet puhaltavat USA:n ja Kuuban suhteissa: Purjeveneet kisailevat Floridansalmessa

Yhdysvallat antoi viime kuussa luvan purjehdukselle, joka on aiemmin täytynyt tehdä salaa. Yhteisestä regatasta kaavaillaan nyt jokavuotista.

Pienpurjeveneiden (5m) lähtö Havannasta kohti Floridan Key Westiä alkamassa 16. toukokuuta. Kuva: Bert Budde / EPA

Yhdysvaltain ja Kuuban suhteiden lämpeneminen näkyy pulleina purjeina Floridan ja Kuuban välisillä vesillä, kun Yhdysvaltain viranomaiset ovat ensi kertaa antaneet luvan Floridansalmen harrastelijaregatalle.

Havana Challenge (siirryt toiseen palveluun) -nimen saaneeseen kisaan lähti lauantaina Floridan Key Westistä viisi alusta ja niiden tukialuksia. Napakka tuuli työnsi ne Havannaan Kuubaan auringonlaskuun mennessä. Salmi on 144 kilometrin levyinen.

Tiistaina purjehtijoiden on määrä ottaa mittaa kuubalaisista kisakumppaneista, ja keskiviikkona järjestetään päätteeksi huvipurjehdus, jolloin aluksissa on sekamiehistöjä molemmista maista.

Myös kaupallinen liikenne päässee pian vauhtiin

Kuuban purjehdusseuran kommodori José Miguel Díaz Escrich iloitsee historiallisesta tapaamisesta. Hänen mukaansa vastaava kisa järjestettiin viimeksi vuonna 2000, mutta sillä ei ollut virallista lupaa, koska Yhdysvallat rajoitti huvialusten liikkeitä Kuuban saarron vuoksi.

Joe Weatherby, yksi regatan yhdysvaltalaisista järjestäjistä, myöntää taittaneensa matkan aiemminkin, mutta salaa. Huhtikuun alussa saatu lupa mahdollistaa sen, että kisaa voidaan nyt käydä vuosittain, Weatherby sanoo.

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvallat hyväksyi myös kaupallisen lauttaliikenteen aloittamisen yli 50 vuoden tauon jälkeen. Merelle lautat eivät kuitenkaan pääse, ennen kuin muut liikenneluvat ovat järjestyksessä, ja sen jälkeenkin matkustajille on yhä rajoituksia.