Linnunpoikien oksennukset alkavat ruokkia elämää merestä pulpahtaneella saarella

Japanin rannikolle merestä noussut tulivuorisaari on vasta pienokainen, mutta kun laava hyytyy, saaresta tulee tutkijoille todellinen evoluution laboratorio.

Ulkomaat
Nishinoshima.
Tilanne heinäkuussa 2013.NASA

Japanin rannikolla merenpohjasta vastikään kohonnut saari antaa japanilaisille tutkijoille poikkeuksellisen tilaisuuden tarkkailla, miten elämä valloittaa karun maan.

Marraskuussa pintaan yltäneellä tulivuorisaarella on pinta-alaa nyt hieman vajaat 2,5 neliökilometriä. Lopullinen koko se ei ole, sillä saari toisaalta kasvaa yhä valuvasta laavasta, mutta toisaalta reunoista murtuu kappaleita mereen.

Uudesta Nishinoshiman saaresta tuli lisä Ogasawaran saariketjuun, joka on tunnettu rikkaasta ja vaihtelevasta ekosysteemistään. Elämä ei vielä ole päässyt asettumaan kuumalle Nishinoshimalle, mutta tutkijat odottavat innokkaasti aikaa, jolloin saari kuhisee elämästä.

He ovat erityisen tyytyväisiä siitä, että pääsevät seuraamaan kehitystä alusta asti askel askeleelta.

Oksennukset ja ulosteet ovat tervetulleita

Tokion metropolin yliopiston TMU:n professorin Naoki Kachin mukaan saarella alkaa tulla eläimiä heti, kun pinta on kyllin viileä. Linnut lentävät saarelle ja tuovat jaloissaan ja mahoissaan kasvien siemeniä. Myös merivirrat ja tuulet kuljettavat niitä upouuteen rantaan, Kachi kertoo.

Hän sanoo olevansa erityisen kiinnostunut siitä, miten linnut vaikuttavat ekosysteemiin. Saari lienee niille aluksi vain pysähtymispaikka, mutta aikaa myöten ne ottanevat sen kodikseen.

Samalla ne lannoittavat kivipintaa ulosteillaan ja pudottelemillaan höyhenillä. Linnunpoikaset oksentavat, ja lintuja myös kuolee, mistä vähitellen muodostuu maata, johon kasvit pääsevät juurtumaan.

Naapurisaarella elämä jo hiipuu

Nishinoshima on perinyt nimensä naapurisaarelta, joka alkujaan oli sitä isompi, mutta on tulivuorenpurkauksissa kutistunut 220 neliömetrin kokoiseksi. Uusi tulokas on kasvaessaan miltei nielaissut edeltäjänsä.

Vanhalla saarella eli suuri lintuyhteiskunta, ennen kuin purkaukset karkottivat useimmat linnut tiehensä. Muutamat sitkeimmistä kuitenkin pesivät yhä saaren viimeisissä pensaissa, jotka ovat lähes tuhkan peitossa.

Uutta Nishinoshimaa voidaan tällä hetkellä tarkkailla vasta ilmasta. Ensimmäisinä sinne rientänevät geologit ja tulivuoritutkijat. Biologit varoittavat heitä tallaamasta ensimmäisiä pieniä elämän merkkejä omaan tutkimusalaansa keskittyessään.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset