Cannesin ylistetyimmät elokuvat: Lesborakkaustarina ja toimintarymistely Mad Max

Oscarien ohella vuoden merkittävimmän elokuvatapahtuman, Cannesin elokuvajuhlien, ensimmäinen viikko on pian paketissa. Etelä-Ranskassa pääpalkinnosta, Kultaisesta palmusta, kisaa esimerkiksi ylistävän vastaanoton kriitikoilta saanut Carol.

Näkymä punaiselle matolle. Kuva: Sebastien Nogier / EPA

Elokuva-alan tärkein elokuvafestivaali Cannesin elokuvajuhlat on täydessä tohinassa ja tapahtumapaikka eli Cannesin rantabulevardi kuhisee. Pääampiaspesä on suuri ja valkoinen Palais des Festivals -pytinki elokuvateattereineen. llan tullen paikalla ovat kaikki.

Ihmiset tungeksivat näkemään pienen vilauksen punaisella matolla vilahtavista tähdistä, joille Cannes on tilaisuus paistatella parrasvaloissa.

Valokuvaajat räpsivät kuvia toinen toistaan korkeampien tikapuidensa varassa perjantai-iltana Woody Allenista ja hänen uuden elokuvansa, mysteeridraaman _The Irrational Man _tähdestä Emma Stonesta.

Jollakin onnekkailla on lippu ensi-iltaan, mutta etenkin monet nuoret seisoskelevat iltapukuihin pukeutuneena kärkkymässä lippuja. Lukuisien käsistä löytyi lauantaina paperi, jossa luki, ”yksi lippu The Sea of Trees -elokuvaan, kiitos!”

Elokuvatähtien näkeminen houkuttaa, vaikka Gus Van Santin japanilaisesta mytologiasta ammentava The Sea of Trees sai lehdistönäytöksessä buuauksia ja murska-arviot arvostetuilta elokuvalehdiltä. Pääosia esittävien Matthew McConaugheyn ja Naomia Wattsin hymyä tämä ei silti hyydyttänyt elokuvan lehdistötilaisuudessa.

Ohjaaja Gus Van Sant puolestaan antoi jonkinlaista palautetta takaisin medialle ollessaan kuvattavana. Ohjaaja tempaisi esiin oman kameran ja alkoi kuvata kuvaajiaan.

Kultaiseen palmuun jo yksi vankka ote

Suurimmat kehut tähän mennessä on kerännyt elokuvajuhlien alussa esitetty George Millerin aavikkosoturitoiminta Mad Max: Fury Road, joka saapui saman tien myös Suomen elokuvateattereihin. Myös lauantaina ensi-esitettyä, Todd Haynesin ohjaama Carolia on ylistetty arvioissa.

Cate Blanchett näyttelee pääosaa kahden naisen rakkaussuhteesta kertovassa elokuvassa. Carolia on kehuttu älykkääksi ja syväksi rakkaustarinaksi ja Oscar-voittajan Cate Blanchettin roolisuoritusta hänen uransa parhaaksi.

Carol ja The Sea of Trees kuuluvat 19 elokuvan joukkoon, jotka kisaavat juhlien pääpalkinnosta Kultaisesta palmusta. Pääpalkintoa havittelevat lisäksi esimerkiksi Justin Kurzelin Macbeth, Denis Villeneuven Sicario ja Paolo Sorrentinon Youth.

Kilpailun tuomaristoa johtavat tänä vuonna yhdysvaltalaiset elokuvaohjaajaveljekset Joel ja Ethan Coen ja tuomaristoon kuuluvat myös muun muassa näyttelijät Jake Gyllenhaal, Sienna Miller, Sophie Marceau ja Guillermo del Toro. Elokuvajuhlat jatkuvat vielä viikon.