Kiista Etelä-Kiinan meren valtauksista varjostaa Kiinan ja Yhdysvaltain suhteita

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kehotti Pekingissä Kiinaa lieventämään jännitystä Etelä-Kiinan merellä. Kiinan ulkoministerin mukaan maa varjelee etujaan kovana kuin kallio.

Ulkomaat
John Kerry ja Xi Jinping.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (vas.) ja Kiinan presidentti Xi Jinping 17. toukokuuta Pekingissä.Kim Kyung-Hoon / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on päättänyt kaksipäiväisen vierailunsa Pekingiin. Vierailun lopuksi maat arvioivat suhteitaan kohteliaasti.

– Odotan päästäkseni jatkamaan suhteiden kehittämistä presidentti Obaman kanssa ja nostaakseni Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet uudelle tasolle, muotoili Kiinan presidentti Xi Jinping tavattuaan ulkoministeri Kerryn.

Presidentti Xin mukaan maiden suhteet ovat vakaat. Kerryn vierailua hallitsi kuitenkin kiista Etelä-Kiinan meren hallinnasta.

Satelliittikuvat ovat paljastaneet, että Kiinalla on käynnissä laajoja maanrakennushankkeita Spratlysaarilla Etelä-Kiinan merellä. Kiina on laajentanut atolleja rahtaamalla merenpohjan hiekkaa valtaamiensa saarten pinta-alan kasvattamiseksi.

Atollien pinta-alaa on laajennettu kuluneen vuoden aikana seitsemässä eri kohteessa. Lisäksi Kiinan kerrotaan rakentavan yhtä tai kahta sotilaslentokenttää saaristoon. Kiina vaatii lähes koko 3,5 miljoonan neliökilometrin merialuetta itselleen.

USA ja Asean vaativat Kiinan rakennushankkeiden keskeyttämistä

Sekä Yhdysvallat että Kaakkois-Aasian maiden järjestö Asean ovat vaatineet Kiinaa lopettamaan rakennushankkeensa Etelä-Kiinan merellä. Erityisesti Vietnam ja Filippiinit ovat ärtyneet Kiinan valtauksista ja saarten laajennushankkeista.

Filippiinit, jonka kanssa Yhdysvalloilla on kahdenvälinen sopimus yhteisestä puolustuksesta, on vaatinut nopeita toimia Kiinan valtausten takia.

Kerryn mukaan Yhdysvallat on välittänyt huolensa Kiinalle. Kiina puolestaan on ilmoittanut olevansa huolissaan mahdollisuudesta, että Yhdysvallat suunnittelisi lähettävänsä alueelle sotilaskoneita ja sotalaivoja turvaamaan merenkulun vapautta.

Kiinan ulkoministerin Wang Yin mukaan rakennushankkeiden suhteen ei jousteta, ja hänen mielestään ne kuuluvat Kiinan itsemääräämisoikeuden piiriin.

Etelä-Kiinan meren aluekiistat ovat jo aiemmin johtaneet yhteenottoihin merellä, kansallismielisiin mielenosoituksiin sekä diplomaattisiin selkkauksiin.

Kiina ei halua Yhdysvaltain sekaantuvan Etelä-Kiinan meren kiistoihin. Kiina on syyttänyt Yhdysvaltoja siitä, että se lisää jännitystä rohkaisemalla alueen maita ”vaaralliseen käytökseen”.

Ulkoministeri Wangin mukaan Kiinan päättäväisyys etujensa suojelemiseksi on ”kova kuin kallio”.

Kiina haluaa tasaveroiseksi maailmanmahdiksi

Kerryn Pekingin-vierailun tarkoituksena oli valmistella Yhdysvaltain ja Kiinan strategiaan sekä talouteen keskittyviä neuvotteluita, joita käydään kesäkuussa Washingtonissa. Lisäksi Kerry pohjusti syyskuulle suunniteltua presidentti Xin Washingtonin-vierailua.

Xin mukaan Kiinan ja Yhdysvaltain tulisi ratkaista ongelmansa tavalla, joka ei vaikuta kahdenvälisiin suhteisiin.

Xi on toistuvasti puhunut halustaan luoda uusi malli suurvaltojen suhteille, jossa Kiinaa kohdeltaisiin Yhdysvaltain veroisena globaalina valtana.

Xin kaavaileman mallin mukaan suhteeseen kuuluisi se, että maat kunnioittaisivat toistensa poliittisia järjestelmiä – eli että Yhdysvallat ei vaatisi Kiinaan demokraattisia uudistuksia.

Lähteet: AP, Reuters, Yle