1. yle.fi
  2. Uutiset

IMF:n salainen muistio: Kreikalla ei mitään mahdollisuuksia selvitä kesällä erääntyvistä lainoistaan

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi julkisuuteen vuotaneessa Kreikka-muistiossaan, ettei maa enää selviä kesä-elokuussa erääntyvistä lainoistaan ilman sopimusta velkojien kanssa. IMF:n mukaan Kreikalta erääntyy kesällä yhteensä 11 miljardin euron edestä lainoja, eikä Kreikan hallituksen maksukykyä pysty enää arvioimaan.

talous
Kreikan talousministeri Gianis Varoufakis valokuvattuna Ateenassa maaliskuussa 2015.
Kreikan talousministeri Gianis Varoufakis valokuvattuna Ateenassa maaliskuussa 2015.Simela Pantzartzi / EPA

IMF:n salaiseksi leimattu muistio vuoti Euroopassa julkisuuteen viikonvaihteessa, ja raportin teksti on harvinaisen selkeää. Pääviesti on, ettei Kreikka ole edennyt tarpeeksi lainaohjelman vaatimien uudistusten toteuttamiseksi, ja näin ollen IMF ei ainakaan ole valmis enää lainoittamaan maata jollei tuloksiin päästä.

Raportti päättyy hyytävästi toteamukseen: "mitä tulee uuteen Kreikan lainaohjelmaan, on valuuttarahasto jo osoittanut suurta joustavuutta, eikä IMF voi tehdä arviotaan quick and dirty" eli sinne päin juosten sohaisten. IMF ilmoittaa toimivansa siis jatkossa sääntöjensä ja mandaattinsa mukaisesti.

IMF korostaa useampaankin otteeseen raportissa, että Kreikan lukujen on parannuttava. Kreikka luisui ensimmäisellä vuosineljänneksellä jälleen taantumaan, samalla kun valuuttapako maasta jatkuu. IMF arvioi, että 2014 joulukuun jälkeen Kreikan pankeista on hävinnyt jo 40 miljardia euroa.

Valuuttarahaston huoli ei ole enempää, eikä vähempää kuin Kreikan valtion rahoituksesta ja velkakestävyydestä.

Myös Tsipras osallistuu nyt neuvotteluihin

IMF listaa niin positiivisia kuin negatiivisiakin uutisia Kreikan nykyisen hallituksen toimista. Valuuttarahasto myöntää, että edistystä on aivan viime aikoina saavutettu muun muassa arvonlisäveropohjan laajentamisesta sekä verohallinnon toimintamallista. Lisäksi kreikkalaisilla on nyt olemassa eräänlaista "sitoutumista viedä läpi uudistusta", IMF kirjoittaa.

Muilla alueilla kehitystä ei kuitenkaan ole tapahtunut, IMF murjaisee.

Pääministeri Alexis Tsiprasin sentään raportoidaan olevan nyt henkilökohtaisesti aiempaa enemmän mukana neuvotteluissa. Toisaalta, IMF kertoo etteivät kreikkalaisministerit ota vastaan IMF:n virkamiehiä, jotta uudistusten toimeenpanosta voitaisiin keskustella.

Huolestuttavinta valuuttarahaston mielestä on, ettei edes kuluvan vuoden valtion budjetista vallitse yhteisymmärrystä IMF:n ja Kreikan hallituksen välillä. IMF pitää esimerkiksi Kreikan vanhaa tavoitetta kolmen prosentin vajeesta mahdottomana saavuttaa.

Uuttakaan tavoitetta ei ole kuitenkaan pystytty määrittämään, koska olennaista informaatiota ei ole saatu, IMF kirjoittaa.

Jo tehtyjä uudistuksia peruttu

Kreikan lainaohjelmassa vaadittujen rakenteellisten uudistusten toimeenpano on IMF:n mukaan yleisesti hiertänyt.

Valuuttarahasto raportoi samaa, minkä muun muassa euroryhmäkin on jo todennut: Kreikka on päinvastoin palaamassa taaksepäin joidenkin uudistusten toteuttamisessa. Toisin sanoen, Syriza-johtoinen vasemmistohallitus on perunut aiempia säästötoimia ja muun muassa palkannut jo kertaalleen irtisanottuja valtion työntekijöitä takaisin.

IMF listaa vaadittujen uudistusten jääneen toteutumatta julkisen hallinnon lisäksi myös Kreikan eläkejärjestelmässä sekä työmarkkinoilla.

Pääkysymys on IMF:n mukaan se, että Kreikan nykyhallitus uskoo pääsevänsä tavoitteisiin ilman lisätoimia. IMF puolestaan vaatii lisää rakenteellisia uudistuksia.

Yleisesti IMF korostaa, että sovusta ollaan vielä kaukana Kreikan kanssa. Valuuttarahasto ei omien sanojensa mukaan painosta eurooppalaisia kumppaneita harkitsemaan velkahelpotuksia Kreikalle, mutta jollakin tapaa lukujen on parannuttava, IMF toteaa.

Euromaiden valtiovarainministerit saavat juhannusviikolla eteensä myös nämä IMF:n arviot. Vaihtoehtoja on näillä näkymin hyvin vähän.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi