Rajan takaa löydetyt 76 sankarivainajaa haudattiin Lappeenrannassa

Sunnuntaina 17. toukokuuta haudattujen sankarivainajien henkilöllisyyttä ei ole tunnistettu. Heidät on tunnistettu suomalaisiksi muun muassa nappien, vyönsolkien tai kolikoiden avulla.

Kotimaa
Sankarivainajien siunaustilaisuus sankarihautausmaalla Lappeenrannassa kaatuneitten muistopäivänä 17. toukokuuta.
Sankarivainajien siunaustilaisuus sankarihautausmaalla Lappeenrannassa kaatuneitten muistopäivänä 17. toukokuuta. Tilaisuudessa siunataan ja haudataan 76 tunnistamatonta sankarivainajaa. 37 on talvisodassa ja 39 jatkosodassa menehtyneitä suomalaisia sotilaita. Kaatuneista 62 löydettiin Karjalankannakselta ja 14 Laatokan Karjalasta. Ari Nakari / Lehtikuva

Lappeenrannassa siunattiin sunnuntaina 17. päivä toukokuuta 76 tunnistamatonta, sotavuosina 1939-1945 kuollutta, rajan taakse jäänyttä sankarivainajaa. Haudatut vainajat on löydetty Venäjän alueelta noin kymmenen viime vuoden aikana. Heidän löytöpaikkansa sijaitsevat Karjalankannaksen ja Laatokan Karjalan alueelta. Vainajat on tunnistettu suomalaisiksi esimerkiksi löytöpaikalta löydettyjen nappien, kolikoiden ja vyönsolkien avulla. – Kaikkein parastahan on, jos paikalta löytyy suomalainen tuntolevy, Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen sanoo. Uhreja ei ole voitu haudata aiemmin, koska heidän jäänteitään on yritetty tunnistaa dna-tutkimusten avulla. Vainajien henkilöllisyyttä ei ole kuitenkaan voitu varmistaa, joten heidät haudattiin tunnistamattomina Lappeenrannan sankarihautausmaalle.

Tunnistetut vainajat haudataan omien seurakuntiensa hautausmaille. Tunnistamattomat sankarivainajat haudataan Suomessa yleensä Lappeenrannan sankarihautausmaalle, mutta sankarivainajia on haudattu myös Kajaaniin sekä Helsinkiin.

Kenraali Arto Räty sankarivainajien siunaustilaisuudessa sankarihautausmaalla Lappeenrannassa kaatuneitten muistopäivänä 17. toukokuuta.
Kenraali Arto Räty sankarivainajien siunaustilaisuudessa sankarihautausmaalla Lappeenrannassa kaatuneitten muistopäivänä 17. toukokuuta. Ari Nakari / Lehtikuva

Jatkosodassa ja talvisodassa kaatuneiden jäänteitä etsitään Venäjän puolelta suomalaisten vapaaehtoisten voimin.

Suomisen mukaan sotien jäljiltä on yhä kadoksissa noin 10 000 suomalaista. Osa heistä voidaan vielä löytää, sillä vapaaehtoisten on tarkoitus jatkaa etsintätyötä Venäjällä tänä kesänä.