Iran palauttaisi öljynviennin pakotteita edeltävälle tasolle kolmessa kuukaudessa

Iran ei usko öljyn hinnan romahtavan, vaikka maa lisäisi tuotantoaan.

Ulkomaat

Iran toivoo palauttavansa raakaöljyn vientinsä pakotteita edeltävälle tasolle kolmessa kuukaudessa, kunhan maalle asetetut öljyyn liittyvät pakotteet puretaan, Iranin varaöljyministeri kertoo.

– Toivomme, että voimme päästä samalle vientitasolle kuin mitä meillä oli ennen pakotteita, varaöljyministeri Rokneddin Javadi sanoi uutistoimisto Reutersille.

Javadin mukaan kyseessä on noin 2,5 miljoonaa barrelia päivässä.

Hiljattain neuvotellut raamit Iranin kiistellylle ydinohjelmalle Teheranin sekä Yhdysvaltain, Kiinan, Venäjän, Ranskan ja Saksan välillä voisivat poistaa Iranille asetetut pakotteet, jos osapuolet pääsevät sopimukseen kesäkuun loppuun mennessä.

Pakotteet ovat yli puolittaneet Iranin öljyviennin vuoden 2012 jälkeen noin miljoonaan barreliin päivässä pääkohteenaan Aasia.

Javadin mukaan Iran pyrkii saavuttamaan aikaisemman vientiasemansa Aasiassa.

Javadin mukaan Aasia saattaisi nostaa osuutensa Iranin öljyviennistä yli 50 prosenttiin.

Öljyn hinta nousi vuoden 2015 huipun tasolle toukokuun alussa, mutta on nyt vain noin puolillaan vuoden 2014 kesäkuun huippuhinnoista, ennen kuin maailmanlaajuinen ylitarjonta ja öljynviejämaiden järjestön OPECin päätös jatkaa tuotantotasoa entisellään romahdutti raakaöljyn hinnan.

Iran on toistuvasti pyytänyt OPECia leikkaamaan vientimääriä pitääkseen öljyn hintaa korkeammalla, mutta väittänyt, ettei tuotannon lisääminen aiheuta hinnan romahdusta. Iran odottaa muiden OPEC-maiden tekevän tilaa lisäbarreleille, mutta tähän asti ei ole ollut merkkejä siitä, että muut maat olisivat valmiita leikkaamaan tuotantoaan.

Javadi sanoo odottavansa öljyn hinnan nousevan noin 80 dollariin vuoden 2016 loppuun mennessä.

Lähteet: Reuters