Katajan fanit jahtaavat Pantteria kuudentena pelaajana

Koripallofani elää herkillä näinä päivinä. Pitkä kausi saa huipennuksensa tiistaina Joensuussa, kun Kataja Basket ja Loimaa Bisons kohtaavat viidennen ja ratkaisevan kerran korisliigan loppuottelusarjassa.

urheilu
Koripallofanit.
Jyrki Utriainen / Yle

Loimaan Bisons jyräsi Joensuun Katajan Turussa sunnuntaina.

Joensuulaisten faniyhdistyksen puheenjohtaja Petteri Kolmonen katsoi tällä kertaa ottelun televisiosta Joensuussa. Vaimo oli kannustamassa Katajaa paikan päällä.

Bisons voitti Katajan pistein 89-74 ja tasoitti Korisliigan finaalisarjan. Petteri Kolmonen sanoo, että joensuulaiset hävisivät ottelun ennen kaikkea tunnetasolla.

– Perässä oltiin. Ei ollut sitä kiihkoa ja paloa, jolla nämä pelit voitetaan ja mestaruus ratkaistaan.

– Koko loppuottelusarja on ollut yhtä tunteiden vuoristorataa. Voittopelin jälkeen ollaan ihan taivaissa. Tappiopelin jälkeen mikään ei kiinnosta, mutta se pitää nollata, Koponen sanoo.

Kumparelaskijan hyppy uuteen  

Joensuun Katajafanit ry:n puheenjohtaja Petteri Kolmonen on entinen kumparelaskija. Hän kuului nuorten maajoukkueeseen.

– Urheilumiehiä, henkeen ja vereen. On kova kilpailuvietti ja ymmärrän urheilun lainalaisuudet, Koponen kuvailee itseään.

Se on mukaansa tempaava ja taktinen laji.

Petteri Kolmonen

Koripalloa hän ei ollut koskaan harrastanut, mutta koris vei talvilajien entisen aktiiviurheilijan mukanaan kymmenisen vuotta sitten.

– Se on mukaansa tempaava ja taktinen laji. Et ole koskaan valmis katsojanakaan. Pitää opetella peliä, jotta sitä ymmärtää.

Järjestäytyneen fanitoiminnan kannustamana Kolmonenkin on alkanut pelata koripalloa. Yhdistyksessä on noin 70 jäsentä, joista noin puolet pelaa vakiovuoroilla koripalloa kahdesti viikossa. Parin vuoden aikana ymmärrys pelistä on lisääntynyt.

– Kun on itse pelannut, niin tajuaa, miten vaikeata se on. On päässyt peliin sisälle paljon paremmin.

Fanittaminen antaa ja ottaa

Katajafanit ry lohkaisee melkoisen osan Petteri Kolmosen elämästä, arjesta ja energiasta. Tällä kaudella on jäänyt näkemättä vain pari Katajan ottelua.

– Mutta kyllä se myös antaa. Esimerkiksi voitoista ammennetaan työelämään ja omaan yrittäjän arkeen virtaa.

Kotikenttä on valtava etu meille.

Petteri Kolmonen

– Ja tappiot pitää nollata. Sama se on tässä yrittäjän arjessa. Ei pitäisi jäädä pitkään murehtimaan niitä asioita, vaan katsoa tapaus ja työ kerrallaan, kiinteistönvälittäjä Kolmonen sanoo.

Nyt miehen mielessä on vain tiistain ratkaiseva loppuottelu.

– Kotikenttä on valtava etu meille. Meitä on siellä 2 500-3 000 fania ratkaisemassa Suomen mestaruuden meidän joukkueelle. Nyt kaikki paikalle!

– Sillä on todella suuri merkitys pelaajille, että tuki tulee kentän ulkopuolelta eli ollaan se kuudes pelaaja, Petteri Kolmonen sanoo.

Mitä vaaditaan Katajalta, että kauan tavoiteltu ja himoittu Pantteri-patsas muuttaa vihdoinkin Joensuuhun?

– Vaaditaan vain omalla tasolla pelaamista. Ei mitään muuta.

_Yle TV2 näyttää Korisliigan loppuottelun suorana tiistaina 19.5. alkaen kello 18. _