Pudota kivi savupiippuun ja takka vetää taas? Näillä vinkeillä saat tulisijan vetämään

Jokainen uunia joskus lämmittänyt tietää, että aina joskus uuni tupsauttaa savut sisään. Etenkin pitkän lämmitystauon jälkeen uuni on kerännyt kosteutta ja se voi olla hankala saada vetämään kunnolla. Nuohoojan vinkeillä uunin lämmitys onnistuu.

ilmiöt
Tulet vuolukiviuunissa.
Tarja Nyyssönen / Yle

Nuohooja, jos kuka tuntee uunin anatomian. Mikkeliläinen Mikko Kilkki on nuohonnut työkseen jo yli 10 vuotta. Uran varrelle ei vielä ole osunut uunia, joka ei koskaan tupsauttelisi.

– Onhan niitä aina asiakkaiden mukaan, mutta itse en ole vielä sellaista uunia nähnyt, joka ei missään tilanteessa olisi antanut savua sisälle, Kilkki nauraa.

Se, miksi uunit välillä päästävät savut sisälle asuntoon, johtuu monesta tekijästä. Esimerkiksi pitkä lämmitystauko kerää uuniin kosteutta, joka hankaloittaa uunin lämmitystä.

– Suomen ilmasto on sellainen, että kiviaines kerää kosteutta. Kun uuni kylmenee ja kostuu, niin lämpö ei ole sille edullinen asia ja savu jää pyörimään uunin sisuksiin.

Nuohooja putsaa uunia.
Mikko Kilkki tuntee uunien metkut 10 vuoden kokemuksella. Tarja Nyyssönen / Yle

Jotta savuvahingoilta vältytään, on ensimmäisenä saatava hormi vetämään, sillä piippu tekee vedon uuniin. Nuohoojan vinkki olisi kesämökeillä jättää talveksi pelti auki. Silloin ilma kiertää hormissa eikä piipun yläpää kostu aivan niin paljon.

– Ongelmaa se ei kokonaan poista, mutta vähän helpottaa tilannetta. Mutta jos on epäilys että uuni ei lähde vetämään, on hormi saatava lämpimäksi. Parhaiten se onnistuu esimerkiksi kuumailmapuhaltimella, sillä töhötellään joko nuohousluukusta tai tulisijan luukusta lämpöä hormiin, Kilkki vinkkaa.

Jos kuumailmapuhallinta ei kotoa löydy, käy ihan perinteinen hiustenkuivaaja myös tähän hommaan. Uunin mallista riippuu, kauanko lämmintä ilmaa pitää puhaltaa, mutta nuohoojan sanoin tarpeeksi. Kesäasunnoilla, joissa ei ole sähköä, ajavat sanomalehti tai lämpökynttilät saman asian.

– Hormia lähinnä olevassa luukussa kun polttaa sanomalehteä, kuivattaa se rakenteita. Sanomalehdestä on pidettävä kiinni mahdollisimman pitkään sen palaessa, sillä jos lehden päästää hormiin, sammuu se siellä. Myös lämpökynttilöitä voi poltella uunin sisällä, mutta se on vähän hidasta touhua.

Vanha kansa tiputti kiven piipusta

Joskus uuni näyttää vetävän ihan hyvin, tuli rätisee pesässään, mutta sitten tapahtuu jotain ja uunin joka rakosesta tunkee savua sisälle asuntoon. Silloin on piippuun syntynyt vanha kunnon ilmalukko.

– Kun savukaasu pikkuhiljaa lämpiämää, se lämmittää piippua ja yläpää piipusta kostuu vaan entistä enemmän. Kosteus valuu alaspäin ja silloin kun se on tietyssä pisteessä, syntyy tulppa ja savu kääntyy takaisin.

Nuohooja putsaa uunia.
Lähinnä hormia olevassa luukussa on syytä polttaa paperia jos uuni on ollut kauan lämmittämättä. Tarja Nyyssönen / Yle

Ilmalukon syntymistä voi estää vain rauhallisella hormin kuivatuksella. Kilkki kertoo, että etenkin pidemmän tauon jälkeen uunia kannattaa lämmittää varovaisesti pienellä tulella. Vanhalla kansalla oli oma konstinsa ilmalukon rikkomiseen.

– Ennen vanhaan on kiivetty katolle ja tiputettu pieni kivi savupiipusta. Sen pitäisi rikkoa se lukko, mutta ei siitä takeita kyllä ole. Ja ylipäätään että kiivetään katolle tällaisen asian takia, on mielestäni kyseenalaista.

Korvausilmaa ikkunasta

Kilkki suositteleekin uunilämmittäjiä tekemään valmistelutyöt huolella. Uunin virtaus kun kääntyy, on sitä on hankala saada käännettyä takaisin.

– Silloin kun savua alkaa asuntoon virrata, ei siinä ole enää mitään tehtävissä. On vain avattava ikkunat ja ovet ja tuuletettava. Ja aloitettava hormin kuivatus varovaisesti kunhan savu on hälvennyt.

Jos on pelkoa uunin huonosta vedosta, voi uunia lähimpänä olevan ikkunan tai oven aukaista lämmityksen alkuvaiheen ajaksi. Uuni tarvitsee korvausilmaa ja varsinkin jos uuni on kylmä, korvausilmaa tarvitaan mahdollisimman paljon.

Savupiippu.
Savupiipun korkeudella on merkitystä uunin vetoisuuteen. Sen parempi veto, mitä korkeampi piippu.Tarja Nyyssönen / Yle

– Palaminen vaatii aina happea, ja lämmityksen alkuvaiheessa on hyvä pitää ainakin uunin luukun ilmaraot avoimina. Äänestä kuulee milloin uuni lähtee vetämään kunnolla, silloin se alkaa humista. Ja kun savu tulee piipusta ulos, ollaan yleensä jo turvallisella puolella sisälle savuttamisen suhteen.

Sää ja ilmanvaihto vaikuttavat uunin käytökseen

Nuohooja Mikko Kilkki muistuttaa, että jokaisessa uunissa on omat niksinsä, jotka käyttäjä oppii ajan myötä. Mutta uunin rakenteen lisäksi lämmittämiseen vaikuttaa myös sää.

– Sää vaikuttaa yhtä kaikki kuin hormin pituus ja talon sijaintikin. Korkealla, tuulisella paikalla sijaitsevan talon uunit vetävät yleensä hyvin. Mutta säällä on sellainen merkitys, että sateisella säällä, matalapaineessa uuni ei vedä niin hyvin vaan savu painuu luonnostaan alaspäin. Silloin ei auta muu kuin pikkuhiljaa lämmitellä uunia, mitään nopean ihmisen hommaa tämä ei ole.

Nykypäivänä myös koneellinen ilmanvaihto vaikuttaa uunien lämmittämiseen. Liesituulettimet, ilmastointikoneet ja ilmalämpöpumput ovat omakotitalojen arkipäivää.

– Ilmalämpöpumput eivät vaikuta uunin toimintaan, mutta koneellinen ilmanvaihto ja liesituulettimet on hyvä sammuttaa uunin lämmityksen ajaksi. Etenkin jos asunnossa on lämpimän ilman talteenotto, on asunto alipaineinen joka tilanteessa. Silloin se kone haluaa viedä ilmaa ulos, ja se vaikeuttaa uunin toimintaa. Useimmissa laitteissa on takkakytkin, jolla saadaan ilmanpoisto loppumaan, niin että korvausilmaa tulee taloon kuitenkin, Mikko Kilkki toteaa.