Hyppää sisältöön

Etsivä nuorisotyö pelasti masentuneen Petran neljän seinän sisältä

Helsinkiläinen Petra kertoo olleensa masentunut ja syrjäytynyt. Etsivä nuorisotyö tuli hänelle tutuksi joitakin vuosia sitten sosiaalityöntekijän suosituksesta. Sen jälkeen Petra uskaltautui ulos ja muiden ihmisten pariin.

Kuva: Sini Liimatainen / Yle

Petra sai apua Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksesta. Sen tiloissa nuoret kokoontuvat erilaisiin toimintaryhmiin sekä saavat tukea, apua ja ohjausta elämässä eteenpäin.

– Siitä on ollut minulle paljon hyötyä. On joku, joka lähtee kanssani virastoihin ja jaksaa tsempata, koska muuten olisin jäänyt vain kotiin. Ennen etsivää nuorisotyötä olin niin syrjäytynyt ja masentunut, ettei minulla ollut halua, eikä voimia tehdä oikeastaan mitään.

Petran mielestä sukulaiset tai vanhemmat eivät pysty auttamaan samalla tavalla kuin etsivän nuorisotyön työntekijät. Samalla hän on saanut vertaistukea ja nähnyt, ettei ole ongelmineen yksin.

Ennen etsivää nuorisotyötä olin niin syrjäytynyt ja masentunut, ettei minulla ollut halua, eikä voimia tehdä oikeastaan mitään.

Petra

– Olen voinut huomata, että apua tarvitsevia nuoria on todella paljon. Olen tajunnut etten ole ainoa ihminen tässä tilanteessa. On muitakin, joille oman polun etsiminen on vähän vaikeaa. 

28-vuotias Petra pääsi työkokeiluun ja sai töitä kirjakaupassa.

– Nyt elämäntilanne on paljon parempi, kiitos työkokeilun. Minulla on mielekästä tekemistä. Ihan parasta on tehdä työtä kirjojen parissa ja palvella asiakkaita. Minulla on myös koirat, joiden takia herään aamuisin.

Petra on kertonut masennuksestaan ja syrjäytymisestään erilaisissa tilaisuuksissa auttaakseen saman kokeneita.

– Ajattelen vieläkin, että olen syrjäytynyt ja toisaalta taas, että olen ehkä vähän jo kiinni yhteiskunnassa. Tilanne on kuitenkin parempi kuin mitä se on ollut pitkään aikaan.

Nuoria tulee ovista ja ikkunoista

Vamos on Suomessa jo usealla paikkakunnalla. Se on yksi monista etsivää nuorisotyötä toteuttavista tahoista. Vamos on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja palvelut ovat heille ilmaisia.

Nuorten elämä voi olla sekaisin asunnottomuuden, päihteiden, velkojen, työttömyyden tai sairauden takia. Monen koulunkäynti tai opiskelu on keskeytynyt.

– Iso joukko nuoristamme on ollut todella pitkään kotona, eivätkä he ole poistuneet sieltä useaan vuoteen. Sitä luulee kuulleensa ja nähneensä kaiken, mutta aina tulee uutta ja yllätyksiä, kertoo Ville Koikkalainen, joka on tehnyt etsivää nuorisotyötä Vamoksessa jo vuosia.

Sitä luulee kuulleensa ja nähneensä kaiken, mutta aina tulee uutta ja yllätyksiä.

Ville Koikkalainen

– Suurimmalla osalla nuoriamme on tosi paljon ongelmia, pakka on ihan sekaisin. Osalla menee erittäin huonosti, hän jatkaa.

Nykyisin noin puolet nuorista hakeutuu toimintaan itse tai sukulaisten ja tuttavien kannustamana. 

– Se on tällä hetkellä totuus, että meille tulee todella paljon nuoria; niin sanotusti ovista ja ikkunoista. Tilanne on meidän silmissämme Helsingissä jo huolestuttava.

Tarvitaan kokonaisvaltaista apua

Ville Koikkalaisen mielestä nuorten auttamisessa ongelmana ei ole apua tarjoavien tahojen vähäisyys.

Suurimmalla osalla nuoriamme on tosi paljon ongelmia, pakka on ihan sekaisin.

Ville Koikkalainen

– Yksi suuri ongelma meidän palvelujärjestelmässämme on pirstaleisuus. Tarjolla on paljon auttavia tahoja, mutta kukaan ei ota kokonaisvaltaista koppia. Eri tahot hoitavat vain omaa aluettaan. Silloin käy niin, että ne jotka tarvitsevat eniten tukea ja jeesiä, jäävät ulkopuolelle.

– Väitän, että meillä on sellainen uloskirjaamisen kulttuuri: tämä ei kuulu minulle, on helpompi pistää nuori ja asiat eteenpäin siinä vaiheessa kuin tuntuu, että tämä on vähän hankala ja haastava tapaus.

Syrjäytymisellä ei ole vakiintunutta määritelmää. Siksi arviot syrjäytyneiden nuorten lukumäärästä vaihtelevat muutamista kymmenistä tuhansista aina sataantuhanteen saakka.

Miltä etsivää nuorisotyötä tekevästä tuntuu, kun hänen autettavansa yllättäen vain katoaa, eikä hänestä enää kuulu mitään? Toisinaan niin tapahtuu.

– Se kuuluu tähän työn kuvaan ja näinkin joskus käy, valitettavasti. Mietin nuoren kannalta vaan, että toivottavasti kaikki menee hyvin, Vamoksen työntekijä, Ville Koikkalainen pohtii.