Yle Italiassa: Poliisi iski orjatyöllä toimivaan tehtaaseen Toscanassa

Italialaisen Praton kaupungin kiinalaiset vaatetehtaat tuottavat yli miljoona vaatekappaletta päivässä. Vaatteiden kauluksissa lukee Made in Italy, mutta laatu on heikkoa. Tehtaissa töitä tehdään euron tuntipalkalla lähes kellon ympäri, ja laittomat työntekijät nukkuvat ja syövät työpisteidensä läheisyydessä. Yle seurasi Praton poliisin tarkastusiskua yhteen tehtaista.

Ulkomaat
Poliisi vaatetehtaalla
Poliisi on tehnyt ratsioita kiinalaisten vaatetehtaille, joissa työskentelee myös laittomia työntekijöitä orjuutta muistuttavissa oloissa.Petri Burtsov / Yle

Sorkkarauta vääntää lukitun oven auki, kun yhdeksänhenkinen poliisijoukko iskee poliisipäällikkö Flora Leonin johdolla kiinalaisomisteiseen vaatetehtaaseen. Poliisit ryntäävät sisään rakennukseen, joka näyttää ensivilkaisulla tyhjältä. Vaaleanpunaiseen ballerinapukuun pukeutunut kiinalainen pikkutyttö pyöräilee pimeän tehtaan käytävällä.

Pikkuhiljaa poliisi kuitenkin löytää tehtaan kätköistä kymmeniä kiinalaisia työntekijöitä. He ovat hämillään, eivätkä puhuu sanakaan italiaa. Myöhemmin paljastuu, että yhteensä 12 heistä on maassa laittomasti, ilman henkilöpapereita ja työlupaa.

– Teemme näitä iskuja viikoittain, ja nytkin näyttää siltä, että meitä osattiin odottaa. Löydämme lähes jokaisen iskun aikana tehtaista jotain lainvastaista, ehkä yleisintä on se, että työntekijät nukkuvat ja asuvat tehtaan tiloissa, poliisipäällikkö Leoni kertoo Yleisradiolle.

"Voimme puhua modernista orjuudesta"

Praton kaupunki sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Firenzestä, keskellä kaunista toscanalaismaisemaa. Kaupunki muodostui jo keskiajalla Italian niemimaan tekstiilituotannon keskukseksi, ja tunnettiin vielä muutaman kymmenen vuotta sitten laadukkaista vaatteistaan.

Nykyään Prato tunnetaan kuitenkin ennen kaikkea kiinalaisyhteisöstään ja sen harjoittamasta vaateliiketoiminnasta. Tässä suurin piirtein Turun kokoisessa kaupungissa asuu jopa 50 000 kiinalaista, ja se on koko Euroopan suurin kiinalaisten keskittymä.

Vaatteita.
Kiinalaisia vaatteita matkalla Euroopan markkinoille.Petri Burtsov / Yle

Kiinalaiset vaatetehtailijat ovat Italiassa ennen kaikkea siksi, että täältä he pääsevät nopeasti Euroopan markkinoille. Kun Kiinasta käsin vaatteilla kestäisi tullien ja liikenteen vuoksi jopa 40 päivää päästä kauppojen hyllyille eri puolilla Eurooppaa, Italiasta käsin aikaa kuluu vain muutama päivä.

Pratossa on tuhansia kiinalaisia vaatetehtaita, joista monia voidaan kaikin perustein kutsua hikipajoiksi.

– Työntekijät tekevät usein jopa 16 tunnin työpäivää suljetuissa tehtaissa, joissa heidät pakotetaan nukkumaan ja syömään työpisteidensä vieressä. Voimme hyvällä syyllä puhua modernista orjuudesta, toteaa pratolainen kaupunginvaltuutettu Aldo Milone, joka vastasi vuosikausia kaupungin turvallisuusasioista.

Tehtaiden heikko turvallisuustilanne nousee aina välillä otsikoihin Italiassa. Viimeksi näin kävi joulukuussa 2013, kun yhdessä kiinalaistehtaista syttyi tulipalo, jossa sai surmansa seitsemän työntekijää. Syynä olivat tehtaan ahtaat olot, minkä vuoksi työntekijät eivät päässeet pakenemaan tulipaloa.

Paikalliset vaatetuottajat tuohtuneita

Kiinalaisten aluevaltaus on tuhonnut Praton italialaisen vaateteollisuuden lähes täysin. Muutamia yrityksiä kaupungista vielä löytyy, mutta ne eivät pysty kilpailemaan kiinalaisten kanssa.

– He eivät maksa veroja, teettävät työt pimeänä, ja eivät maksa työntekijöilleen juuri mitään. Lisäksi he käyttävät materiaalina halpaa kiinalaista kangasta, ja myyvät vaatteet muutamalla eurolla, Luca Benassai italialaisesta Area Taglio 24 -yrityksestä päivittelee.

Eniten Benassaita ja muita italialaisvalmistajia kuitenkin pännii se, että kiinalaiset saavat käyttää maailmalla kovassa huudossa olevaa Made in Italy -valmistusmerkintää.

Eihän näissä vaatteissa ole mitään italialaista. Ne on tehty kiinalaisten omistamissa tehtaissa, kiinalaisella työvoimalla, ja kiinalaisesta kankaasta.

Vaatetehtailija Luca Benassai

– Eihän näissä vaatteissa ole mitään italialaista. Ne on tehty kiinalaisten omistamissa tehtaissa, kiinalaisella työvoimalla, ja kiinalaisesta kankaasta. Koska vaatteiden laatu on heikko, alkavat ihmiset pikku hiljaa pitää kaikkia italialaisvaatteita heikkolaatuisina, Benassai sanoo.

Viranomaiset ovat voimattomia Kiina-ilmiön edessä

Aldo Milone on taistellut viimeiset 20 vuotta hikipajatuotantoa vastaan. Entinen poliisi on kurin ja järjestyksen mies, mutta hänkin myöntää, että keinot ovat vähissä.

– Resurssimme eivät yksinkertaisesti riitä. Kaupungilla on kahdeksan työsuojelutarkastajaa, joiden vastuulla on yli 5 000 tehdasta, Milone huokaa.

Hänen mukaansa kiinalaiset ovat tuoneet kaupunkiin muitakin ongelmia, kuten prostituutiota ja huumekauppaa. Milone muistuttaa, että kiinalaisyritysten veronkierto on kaupungille ja Italian valtiolle valtava tulonmenetys.

– Halpavaatteiden liikevaihto on jopa kaksi miljardia euroa vuodessa ja tästä suurin osa tehdään pimeänä. Verottaja menettää vuosittain valtavia summia rahaa, mutta tästä huolimatta Italian valtio ei ota ongelmaa tosissaan, hän toteaa.

Petri Burtsov, Yle Uutiset, Prato