1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mitä kesän säästä voi ennustaa tässä vaiheessa – vai voiko mitään?

Ilmatieteen laitoksen meteorologin mukaan vaihtelevuus on Suomen kesäsäälle ominainen piirre. Hellepäiviä tulee varmasti, mutta kuinka monta, sitä ei tiedä vielä kukaan.

Kotimaan uutiset
Purjeveneen purje taivasta vasten
Laura Holappa / Yle

Tulevan kesän säästä ei vielä toistaiseksi voi lausua mitään varmaa. Meteorologien mukaan esimerkiksi se, saadaanko kesälla nauttia runsaista hellepäivistä, selviää vasta suven mittaan.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Asko Hutilan mukaan kesän loppuun asti ulottuvassa pitkän ajan sääennusteessa ei toistaiseksi ole nähtävissä merkittäviä muutoksia tyypilliseen suomalaiseen kesäsäähän verrattuna.

– Ei ainakaan mitään selviä poikkeamia kolmen kuukauden keskilämpötilassa ja sademäärässä ole suuntaan tai toiseen, hän sanoo.

Edes seuraavan neljän viikon säätilaa ei voida ennustaa tarkkaan, mutta jotain voidaan alkukesän säästä kuitenkin sanoa. Hutilan mukaan kesäkuun ensimmäiselle viikolle pitkän ajan ennuste ei povaa mainittavaa muutosta tavanomaiseen lämpötilaan, mutta toisella, 8. kesäkuuta alkavalla viikolla maan keskiosissa lämpötila saattaa jäädä hieman normaalia viileämmäksi.

Nyt alkavalla viikolla lähinnä pohjoisessa voi olla tavanomaista sateisempaa, mutta sen jälkeen myöskään sateisuudessa ei näy selvää poikkeamaa normaalista.

"Hellepäiviä tulee varmasti"

Suomen kesän ominainen piirre on, että sää on meillä yleensä hyvin vaihteleva ja kesään mahtuu monenlaista keliä. Vaikkei vielä kenties olekaan merkkejä suoranaisesta hellejaksosta, ei kannata myöskään ryhtyä vielä manaamaan viileää kesää, jollainen koettiin esimerkiksi vuosina 2008 ja 2012.

Vuodet eivät ole veljeksiä. Joskus voi mennä ihan eri tavalla kuin tilastot sanovat.

Asko Hutila

– Suomessa vaihtelevuus on oleellisin piirre, mutta milloin on esimerkiksi kylmiä tai lämpimiä jaksoja, sitä ei pysty sanomaan tällä perusteella.

– Viime kesänähän oli pitkähkö hellejakso heinäkuussa ja vielä elokuun alussa, ja heinäkuu oli selvästi tavanomaista lämpimämpi. Ehkä sellaista säätyyppiä ei nyt olisi näkyvissä – mutta varmasti jotain hellepäiviä tulee, Hutila painottaa.

Pitkän aikavälin tilastojen valossa heinäkuu on Suomessa yleensä selvästi lämpimin kuukausi. Kolmenkymmenen vuoden seurannassa (vuosina 1981–2010) kesäkuukausille on osunut keskimäärin 36 päivää, jolloin jossain päin Suomea on ollut hellettä. Näistä heinäkuussa on 16, alkukesällä 11 ja loppukesään on osunut yhdeksän päivää.

Viime vuosi oli oikeastaan harvinaisen lämmin, sillä hellepäiviä oli yhteensä 50 ja heinäkuulle osui pitkä yhtäjaksoinen hellejakso. Vuonna 2013 hellepäiviä oli vieläkin enemmän, 52, mutta vuotta aiemmin (2012) vain 20 eli tavanomaista kylmempää. Sitä edellinen yhtä viileä kesä hellepäivien mittapuulla osui vuoteen 2008.

"Vuodet eivät veljeksiä"

Kolmen kuukauden keskilämpötilassa ja sademäärässä ei ole selviä poikkeamia suuntaan tai toiseen.

Asko Hutila

– Jos haluaa arvioida sitä, mikä on paras lomasää, niin yksi lähtökohta on, että kesäkuu on yleensä vähäsateisin ja heinäkuu taas kaikkein lämpimin, Ilmatieteen laitoksen Asko Hutila kertaa.

Kesäkuu on myös loppukesää valoisampi. Elokuussa taas viimeistään kuukauden lopussa syksyn merkit alkavat näkyä: yöt lyhenevät selvästi ja on kosteaa. Tavallisesti sateet alkavat yleistyä jo juhannuksen tienoilla, kun taas kesäkuun alku on tilastoissa kuivempaa.

– Mutta vuodet eivät ole veljeksiä. Joskus voi mennä ihan eri tavalla kuin tilastot sanovat, Hutila muistuttaa.

Pitkän aikavälin sääennusteiden tekeminen onkin varsinkin Suomeen vaikeaa. Mitä lyhyempi ennustusjakso on, sitä tarkemmin voidaan ennustaa.

Asko Hutilan mukaan korkeat leveysasteet ovat yleensä sään ennustamisen kannalta vaikempia, niissä on matalapainetoimintaa ja eri ilmamassat kohtaavat. Suomi on myös pohjois–etelä-suunnassa pitkä maa. Lisäksi sijaitsemme ilmastollisesti välivyöhykkeessä idän mannerilmaston ja lännen meri-ilmaston välissä.

– Se aiheuttaa ennusteisiin epävarmuutta, koska voi olla aika pienestä kiinni, kumpaan suuntaan kallistutaan kussakin tilanteessa.

Lue seuraavaksi