1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Kasveja voi suojella myrkyttömästi – etanoille kyytiä timjamilla

Keittiön kaapeista voi löytyä apu ryytimaan riesojen karkottamiseksi.

Ylen aamu
Kastelukannu ja ämpäreitä puutarhapalstalla.
Jyrki Lyytikkä, Yle
Uudenmaan Marttojen puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona 18. toukokuuta.
Myrkyttömistä kasviensuojelukeinoista kävi aamu-tv:ssä kertomassa Uudenmaan Marttojen puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen.

Kasviensuojelun kovimmat myrkyt siirtyvät kotipuutarhurien ulottuvilta ammattitutkinnon suorittaneiden käyttöön, uutisoitiin viime viikolla. Valikoima kapenee 400 tuotteesta 50:een.

Puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen Uudenmaan martoista vieraili Aamu-tv:ssä antamassa vinkkejä myrkyttömään puutarha-arkeen.

Mäntysuopaliuos

Sekoita mäntysuopaa ja suhteessa 1:10. Sitä suihkuttelemalla saa kasveista esimerkiksi kirvoja pois.

Vesisuihku

Tavallisella vesisuihkulla saa ötököitä pois muun muassa omenapuista. Niitä pitää suihkutella noin kerran viikossa, jotta hyönteiset ymmärtävät pysyä poissa.

Harso

Hallantorjuntaan tarkoitetulla harsolla voi pitää lentäviä ötököitä, kuten porkkanakärpäsiä ja sipulikärpäsiä poissa tuhotöistä. Harsoa tosin on pidettävän esimerkiksi porkkanan suojana miltei keskikesään asti, mutta se onkin varsin tehokas keino. Harso soveltuu myös kaalin tuholaisten torjuntaan.

Yrtit

Yrteistä on tullut suosittuja torjuntakasveja hyötyviljelyaluille.

Timjamin väitetään torjuvan monia tuhohyönteisiä, kuten kirvoja, jos sitä laittaa kasvamaan kaalirivien tai salaattirivien väliin. Sanotaan, että timjamin voimakkaat yhdisteet torjuvat etanoita, jotka kasvimailla valtava riesa.

Muita tehokkaita "torjuntayrttejä" ovat Kirsi Mäkisen mukaan ryytisalvia ja rosmariini.

Ruokasooda

Sekoita veteen pari teelusikallista ruokasoodaa, sekä mäntysuopaa ja vettä. Seos toimii omatekoisena härmäsienten torjunta-aineena.

Kaneli

Muurahaisten torjunnassa voi kokeilla kanelia, laventelia tai kahvinporoja. Muurahaiset viihtyvät kuivilla kasvupaikoilla.

Tuhka

Kaalin, retiisien ja rucolan riesana liikkuu usein leppäkerttua pienempiä, mustia koppakuoriaisia. Niiden torjunnassa on käytetty kaalikasvien tyville levitettyä tuhkaa.

Kestäviä lajikkeita

Härmäsienen välttämiseksi kannattaa valita kasvilajeja, jotka kestää härmää. Siemenperunaksi kannattaa etsiä perunaruton, ankeroisten ja omenaruven kestäviä lajikkeita.

Lue seuraavaksi