Olavi Virran muistomerkki kuumentaa tunteita – "ei ole teosta, joka tyydyttäisi kaikkia"

Kauhea sohellus, kamala, upea! Mitä tunnetumpi henkilö, sitä enemmän patsas herättää tunteita. Muistomerkin todellisen arvon näkee vasta tulevaisuudessa, sanoo taidehistorioitsija.

Patsaat ja muistomerkit
Olavi Virta -muistomerkki Sysmässä
Vihtori Koskinen / Yle

Viime viikonloppuna paljastettu Olavi Virran muistopatsas on herättänyt runsaasti keskustelua. Esimerkiksi Facebookissa patsas sai sekä ruusuja että risuja.

Sorry, mun mielestä tuo on kamala!

Kauhee sohellus - loukkaa varmaankin Olavia

Olavi Virta -patsaan suunnitellut taiteilija Kimmo Pyykkö kertoo saaneensa lähinnä positiivista palautetta. Kollegat ovat kiitelleet Pyykön patsasta.

– Demokratiaan kuuluu mielipiteen vapaus. Se on oikein, että tulee monenlaista palautetta. Kollegoilta olen saanut sellaista freshiä palautetta. Sen verran minulla on kuitenkin vuosia takanani, että tiedän, että monenlaista palautetta tulee ja se kuuluu asiaan, sanoo Pyykkö.

Muistomerkit liittyvät usein ihmisille tärkeiden tai merkityksellisten ihmisten muiston kunnioittamiseen ja muistamiseen. Muistamiseen liittyy omat perinteet ja säännöt, perustelee taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihinen.

– Ihmisillä on kovin konservatiiviset näkemykset siitä, miten pitäisi muistaa. Kaikilla on mielipide, ja se halutaan ilmaista, koska on kysymys tavasta, jolla ihmistä muistetaan. Nämä ihmiset tuntuvat kuuluvan meille kaikille: kuten Olavi Virta kuuluu kaikille, jotka kuuntelevat hänen musiikkiaan. Ei ole teosta, joka tyydyttäisi kaikkia.

Mitä tutumpi henkilö, sitä enemmän patsas herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Juha-Heikki Tihinen

Aikaisemmin nurinat lähetettiin yleisönosastolle. Sosiaalisen median myötä kynnys oman mielipiteen jakamiseen on madaltanut. Ihmiset reagoivat välittömästi.

Mannerheim-patsaat, Sibelius-monumentti ja presidenttien muistomerkit ovat Tihisen mukaan puhutuimpia teoksia.

– Mitä tutumpi henkilö, sitä enemmän muistomerkki herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Jokaisella on oma totuutensa siitä, miten henkilöä pitää muistaa.

Sama kaava jo 1800-luvulta lähtien

Eiköhän olisi ollut sen verran kiveä ja siitä tehty. Kyllä tuossa rauta on kallista montako sataa tuhatta tul maksamaan?

Jassoo. Hyvä että oli selitys. Minun "taiteellisuuteni" ei nyt oikein riittänyt. Oikein istuu varmaan supisuomalaiseen sysmäläiseen ympäristöönsä...??? Onneksi on äänityksiä tallella...levynnäköinen "patsas" olisi lähtenyt varmaan hiukan edullisemmin, vaikka kultalevykasa...no. Nyt se on siellä. Kumminkin.

Myös paikka ja hinta herättävät keskustelua. Kaikilla on näkemys siitä, mihin rahat pitäisi sijoittaa.

– Kun tehdään jotakin, jonka pitäisi kestää vuosikymmeniä- ja satoja, niin se edellyttää tietynlaista materiaalia. Niistä materiaaleista pitää olla kokemusta, eikä ne välttämättä ole kauhean edullisia. Lisäksi materiaalit vaativat ammattitaitoa, kommentoi taidehistorioitsija Tihinen.

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, ja tulevaisuudessahan se arvioidaan, että miltä patsas näyttää 50 vuoden päästä.

Juha-Heikki Tihinen

– Henkilömuistomerkin traditio on syntynyt 1800-luvulla. Siinä on tyypillinen henkilökuva ja symbolinen osuus, ja se on säilynyt tyypillisenä muistamisen tapana tälle vuosituhannella saakka. Jos muistomerkki on jotakin erilaista, niin ihmiset reagoivat.

Tulevaisuus näyttää muistomerkin arvon

Tärkeintä on Muistaa häntä suurena Tangolaulajana ja Taiteilijana !!!!!!!!

Muistomerkin ei suinkaan tarvitse olla näköispatsas. Olavi Virran elämä oli aika mutkainen ja värikäs. Myös hyvin traaginen.

Ajatukset ja tuntemukset kuuluvat taiteeseen, muistuttaa Tihinen. Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevan Sibelius-monumentin kohdalla mietittiin pitkään, onko muistomerkki oikeanlainen.

– Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, ja tulevaisuudessahan se arvioidaan, että miltä patsas näyttää 50 vuoden päästä. Esimerkiksi Sibelius-monumentti vaikuttaa olevan varsin suosittu. Siinä meni hetki.

Kommentit poimittu Yle Lahden ja Yle Radio Suomen Facebook-päivityksistä, joissa keskusteltiin Olavi Virran muistomerkistä.