1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kalle kirjoitti kymmenen laudaturia – ikää vasta 16 vuotta

Lohjan lukion aikuislinjalta tuli huikea ylioppilasuutinen. Kalle Kujanpää panee valkolakin päähänsä kymmenen laudaturin tuloksella.

Kotimaan uutiset
Kalle Kujanpää.
Kevään ylioppilaskirjoituksissa 10 laudaturia kirjoittanut lohjalainen 16-vuotias Kalle Kujanpää.Mikko Stig / Lehtikuva

Itseään perusnuoreksi kuvaileva Kalle Kujanpää halusi pienestä iästään huolimatta mennä nimenomaan aikuislinjalle.

– Siellä mä pystyin opiskelemaan itse kursseja etänä. Se on sinänsä mulle tuttua puuhaa, koska olen käynyt peruskoulun kotikouluna.

Kotikoulussa oppilas opiskelee kirjaimellisesti muualla kuin varsinaisessa koulussa, esimerkiksi kotona. Vastuu on vanhemmilla.

Pitää nähdä vaivaa itse

Kalle pystyi aikuislinjalla panostamaan enemmän juuri niihin aineisiin, joista hän pitää. Aikuislinjalla on lähiopetusta vähemmän kuin perinteisessä lukiossa ja siksi vastuuta lankeaa opiskelijalle itselleen myös enemmän.

– Pitää nähdä vaivaa sen eteen, että valmistuu. Sua ei viedä eteenpäin kädestä pitäen, vaan pitää olla oma-aloitteinen ja hoitaa hommat kunnialla, Kalle sanoo.

Viime vuoden keväällä Kalle kirjoitti historian ja yhteiskuntaopin laudaturit, lyhyestä venäjästä tuli eximia. Syksyllä fysiikka, kemia ja äidinkieli poikivat laudaturit. Nyt keväällä täydet pisteet irtosivat pitkästä matematiikasta, englannista, ruotsista, saksasta ja espanjasta.

– Kaikki aineet ovat sellaisia, joista mä tykkään. Omasta kiinnostuksesta se lähti. En mä osannut päättää minkä olisin halunnut jättää kirjoittamattakaan.

Hyvä tulos ei ollut yllätys

Kalle sanoo, että hyvien tulosten takana on se, että on opiskellut asiat hyvin jo lukioaikana.

– En minä mihinkään koppiin sulkeutunut lukemaan. Kyllä mulla oli sosiaalista elämää ihan normaalisti.

Arvosanat eivät olleet kirjoittajalle sen kummempi yllätys. Ehkä pieni sellainen oli viime vuoden kevään ensimmäisten aineiden, historian ja yhteiskuntaopin laudaturit, koska ne eivät olleet lähelläkään alempaa eximiaa.

"Yo-tutkinto suhteellisen arvokas"

Ylioppilastutkinnon merkityksen pohtiminen saa Kallen hetkeksi mietteliääksi.

– Kyllä se hyvän pohjan antaa yliopistoon. Toisaalta, onhan se kummallista, että ensin luetaan ylioppilaaksi ja sitten alkaa hirveä pänttääminen yliopiston pääsykokeisiin.

Kallesta ylioppilastutkinnon tekee suhteellisen arvokkaaksi se, että se on kaikille yhteinen ja arvioidaan samalla tavalla koko maassa.

Nuorukaisen jatko on kirkkaana mielessä: Åbo Akademi ja tietotekniikan opinnot.

– Tietotekniikka on mun harrastus, josta mä tykkään, ja siksi se on luonteva valinta. Ja ruotsin kieltä osaan jo varsin hyvin.

Lue seuraavaksi